Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi: 1700 yıllık bir keşfe hazır mısınız?

Sultanahmet Meydanı’ndaki tarihi Defter-i Hakani Nezareti binasında yer alan Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, Ayasofya’nın 1700 yıllık tarihini gözler önüne seriyor. Zengin ve çeşitlendirilmiş yeni eser koleksiyonuyla dikkat çeken müze, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerinden nadir eserleri ilk kez sergileyerek ziyaretçilerini ağırlıyor.

Müzenin sergi salonunda, 15. yüzyıldan kalma Kur’an-ı Kerim ve Kur’an-ı Kerim cüzü, nadide şamdanlar ve Hristiyanlık dinine ait litürjik malzemeler gibi kıymetli eserler yer alıyor. Ayrıca, Ayasofya’nın inşasında kullanılan ve eski Grekçe yazıtlar taşıyan tarihi tuğlalar ile Fossatti Kardeşler tarafından yapılan ve kubbedeki dört Seraphim Meleği’nin yüzünü kaplayan bronz madalyonlar da müzede sergileniyor.

Müze Müdürü Dr. Murat Bozcu, yaptığı açıklamada, müzenin açılışından bu yana artan ziyaretçi sayısından memnun olduklarını belirterek, günlük ziyaretçi sayısının 1000 ila 1250 arasında değiştiğini söyledi. Bozcu, müzenin zengin tarihi anlatımı ve dijital deneyimlerinin ziyaretçilerin ilgisini çektiğini vurgulayarak, ziyaretçilerin buradan edindikleri bilgilerle Ayasofya-i Kebir Camii’ni daha bilinçli gezdiklerini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeni deneyim müzelerinden biri olan Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, geniş metrekarelere yayılan dijital bölümleri ile ziyaretçilerine Ayasofya’nın 1700 yıllık tarihini teknolojik imkanlarla deneyimleme fırsatı sunuyor.

Müzenin kalıcı sergi salonunda, ilk Ayasofya binasına ait çok eski tarihli mimari parçalar, Rodos'ta üretilen yazıtlı tuğlalar ve Fatih Sultan Mehmet'in kurduğu Ayasofya Vakfiyeleri ile ilgili detaylı bilgiler içeren 36 metre uzunluğundaki vakfiye gibi önemli eserler sergileniyor. Bozcu, müzede kürasyon çalışmalarının tamamlandığını ve 204 eserin sergilendiğini belirterek, bu eserlerin çoğunun daha önce müze depolarında muhafaza edildiğini ve ilk kez sergilendiğini açıkladı.

3 bin 200 metrekarelik kapalı alana yayılan müze, İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Ayasofya Camii Vakfına dair belgeleri de sergiliyor. Müze, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin tarihini son teknolojiler yardımıyla sürükleyici görsel ve işitsel gösterimlerle 23 farklı dilde ziyaretçilerine sunuyor.

Müze turu, Bizans’a ayrılan bölüm ile başlıyor ve bu bölümde Bizans devletinin kuruluşu, Ayasofya’nın inşası ve tarihi olaylar özel hazırlanmış görsel şovlarla anlatılıyor. Osmanlı bölümünde ise Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya’ya yaptığı katkılar ve Mimar Sinan’ın revizyonları görsel şovlarla sunuluyor.

Müzenin sergi salonunda, Ayasofya’nın 4. yüzyıldan bugüne ulaşan tarihi, birçok eserin ilk kez sergilendiği koleksiyonlarla anlatılıyor. Kronolojik bir koridorda sergilenen eserler arasında caminin mühürlü tuğlaları, mozaik malzemeleri, hat levhaları ve tarihi tablolar yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, DEM Müzecilik'in tecrübesiyle kurulan müzedeki görsel ve işitsel sunumlar, 58 dijital tasarım artisti, 4 sahne tasarım artisti, 8 ressam, 7 farklı besteci ve 8 müzisyenden oluşan kreatif bir ekip tarafından hayata geçirildi. Her deneyim salonunda döneme uygun görsel içerikler ve canlı müzik eşliğinde sunumlar yapılırken, ses mühendisleri tarafından tasarlanan özel ses düzenlemeleri ile atmosfer tamamlanıyor. Müzedeki hikaye anlatımı, Selçuk Yöntem ve Gülen Karaman gibi değerli sanatçılar tarafından seslendirildi. Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, haftanın her günü 8:00 - 19:00 saatlerinde ziyaretçilerini bekliyor.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir