Viking yelkenlisi İstanbul’da!

Vikingler zamanında kargo taşımada kullanılan yelkenlinin replikası İstanbul’da ziyaretçileriyle buluşuyor.

Norveç’teki arkeolojik kazılarda bulunan “Klastadship” isimli Viking yelkenlisinin replikası “Saga Farmann”, Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergileniyor.

Vikinglerin kültürünü ve denizcilik tarihini tanıtmak amacıyla yola çıkan yelkenli, Norveç’in Tonsberg kentinden 29 Nisan’da demir aldı. 100’den fazla kanal geçen yelkenli 3 bin 500 kilometre yol kat etti.

Gemi kaptanı Bjorn Vik ile yolculuğu hayata geçiren tarihçi yazar Eivind Luthen, modern Vikingler’in tarihe geçen 93 günlük deniz yolculuğunu gerçekleştirdiği yelkenlinin replikasının yapım ve yolculuk hikayesini anlattı.

Kaptan Vik, geminin yapımının 2018’de tamamlandığını belirterek, “Tonsberg halkının İstanbul’a yelken açma hayali vardı. Burası bin yıl önce Vikingler için büyük bir şehirdi. Şimdi Tonsberg’de yapılan bir Viking gemisinin kopyasıyla bunu yapmayı başardık. Bu askeri bir gemi, savaş gemisi değil. Daha çok bir ticaret gemisi. Tekneye eşya koyup, İstanbul’a giderek satıp, Norveçlilerin istediği şeylerle Norveç’e dönüyorsunuz.” dedi.

Zorlu bir yolculuk geçirdiklerini aktaran Vik, yolculuklarının nisan ayında başladığını ve gemi mürettebatının iki haftada bir değişen 60’tan fazla insandan oluştuğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir