Phaselis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor

Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan Phaselis Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında ana caddenin tamamı ortaya çıkarılıyor.

Büyük İskender ve Sezar gibi önemli isimlerin yürüdüğü ana caddede çalışmalar sürüyor.

Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan başkanlığındaki 45 kişilik ekip, antik kentte titiz bir çalışma yürütüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle kentte kazı, onarım, sağlamlaştırma, belgeleme ve sergileme çalışmaları yürütülüyor.

Akdeniz Üniversitesi Eski Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “2023 kazı hedeflerimiz Phaselis’in ana merkezini ve ana ticaretini oluşturan caddeyi tekrar onararak kullanıma kazandırmak” dedi.

“Her bir taşın kimliği çıkartılıyor.”

Kentin Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerinde de bu önemini sürdürdüğünü belirten Arslan, “Bu dönemlerin en önemli simaları imparatorlar, krallar ve generallerin Phaselis’e gelip burayı uğrak yeri olarak kullandıklarını biliyoruz. Kenti ziyaret edenler arasında Kimon, Pompeius, Sezar, Hadrianus, Caracalla ve Büyük İskender gibi tarihteki ünlü isimler de bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Çok sayıda turistin ziyaret ettiği Phaselis’teki koyda tatilciler antik kentin kalıntılarını keşfetmenin yanında denizin keyfini sürüyor.

2 bin yıllı aşkın geçmişe sahip ana caddenin toprak altında kalan kısımları turizme kazandırılması ve halihazırda var olan yapıların onarılarak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir