Vazgeçilmez Ramazan lezzeti: Kilis katmeri

Kilis’te 150 yıldır tüketilen ve tatlıların imparatoru olarak kabul edilen Kilis katmeri, özellikle Ramazan ayında vazgeçilmez bir tatlı haline geldi.

Kilis katmeri, ince hamur, tereyağı, pudra şekeri, tarçın, bol kaymak ve Antep fıstığı ile birleştirilerek hazırlanır ve hafif tatlı sevenlerin en favori tatlılarındandır. Şimdilerde bir porsiyon Kilis katmeri 80 TL’ye satılıyor.

Gaziantep’te yaşayan Yusuf Kartoğlan, 50 yıldır Kilis’in yöresel lezzetlerini özlediğini ve özellikle katmer için ayda en az üç kez Kilis’e gittiğini söyledi. Kendisine göre, Kilis katmeri benzeri bir lezzeti Gaziantep’te bulamamış.

Tescilli Kilis katmerinin ustası İlhan Kilimci, bu lezzetin yaklaşık 150 yıldır devam ettiğini ve talebinin hala yüksek olduğunu anlattı. Katmerin hazırlanması ustalık gerektiren bir iş olduğundan, yeni çırak bulmakta zorlandıklarını ve genellikle kendi çocuklarına bu beceriyi öğrettiklerini söyledi.

Ramazan ayında tatlı satışlarının iki katına çıktığını belirten Kilimci, özellikle çevre illerden gelen ziyaretçilerin Kilis katmerini tatmasıyla satışların arttığını anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir