Van Gölü’nün ‘allı turnalar’ı flamingolar hâlâ göç etmedi

Flamingolar, her yıl nisan ayında İran’ın Urmiye Gölü’nden Van Gölü havzasına gelir ve genellikle kasım ayında Afrika’ya göç eder. Ancak, bu yılın kış aylarının beklenenden daha sıcak geçmesi nedeniyle, flamingolar geleneksel göç zamanları olan kasım sonlarında Van Gölü havzasından ayrılmaları gerekirken mart ayı gelmesine rağmen gitmediler. Bu durum, kuraklığın etkilediği sazlık alanlardaki sulak habitatlarda değişikliklere yol açtı.

Van Gölü havzasındaki su kaynakları, özellikle barajlar, göller ve göletler, geçmiş yıllarda etkili olan kuraklık sebebiyle düşen su seviyeleriyle mücadele ediyor. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü ise giderek alan kaybediyor. Bu durum, kuş türlerinin yaşam alanlarını da olumsuz etkileyerek kuraklıktan nasibini almış sulak alanlarını daha da azaltmış durumda.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, 1991’den beri üniversite olarak Van Gölü havzasındaki kuşlar üzerine çalışmalar yaptıklarını ve bugüne kadar 240 farklı kuş türünü belirlediklerini açıkladı. Prof. Dr. Adızel, kuraklığın özellikle Van Gölü havzasındaki sazlıkları olumsuz etkilediğini vurgulayarak, su ve çevre kullanımında daha dikkatli ve sürdürülebilir yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir