Ulucak Höyüğü kazılarında kil obje bulundu

İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü’nde gerçekleştirilen kazılarda, 7 bin 700 yılık olduğu tespit edilen “sap düzeltici” bulundu.

Kazı Başkanı ve Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Çevik, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, İzmir Büyükşehir ve Kemalpaşa belediyeleri ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinin desteğiyle, yaklaşık 8 bin 850 yıllık geçmişe sahip höyükteki kazıları sürdürdüklerini söyledi.

Ulucak Höyüğü’nün İzmir’in ilk yerleşim yeri olduğunu vurgulayan Çevik, “Ulucak, Batı Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden birisi. Burada günümüzden 8 bin yıl öncesinde kil objelerin artığını görüyoruz. Bu buluntumuz, aslında kil malzemeden yapılmış eşsiz bir eser. Sap düzeltici ile ahşabı sürterek yuvarlak hale getirilmesi sağlanıyor ya da kemik iğnelerinin de yine sürterek pürüzsüz hale getirilmesi sağlıyor. İşlevsel olarak sap düzeltici. Bunu özel kılan hem işlevsel bir nesne hem de aynı zamanda hayvan biçiminde yapılmış bir eser. Büyükbaş hayvana benzetilmiş, kuyruk bölümünü görebiliyoruz. Sığır biçiminde şekillendirildiğini görüyoruz. Hem işlev hem sembolizm bir araya getirilmiş. 7 bin 700 yıl öncesine dayanıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir