Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük longoz ormanı: Acarlar Longozu

Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük longoz ormanı Acarlar Longozu, Sakarya’nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alıyor.

Kapalı alanlardan, binaların içerisinden sıkılan insanlar için bulunmaz bir nimet. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km olan bu alan oluşumu bakımından kıyı set gölü özelliği taşıyan Acarlar Longozu, hafta sonlarını yemyeşil bir ortamda değerlendirmek isteyenler için şahane bir yer.

İşte Acarlar Longozu rehberi:

Acarlar Longozu Hakkında Bilgi

Acarlar Longozu Hakkında Bilgi

Longoz ormanları, başlı başına bir ekosisteme verilen ad. Çok yaygın bir oluşum olsa da insanların ekosisteme müdahale etmeleri nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış.

Longoz ormanlarının oluşumu birçok etkene bağlı. Akarsuyun içerisindeki alüvyon, zamanla suyun denize döküldüğü yerde birikip bir set meydana getiriyor. Bu da suyun denizle buluşmasını engelliyor. Akarsu, oluşturduğu seti aşamadığı zaman arkada kalan alanı su basıyor. Burada da zamanla batalıklılar, göller, kumullar ve subasar ormanları meydana geliyor. Bu oluşan ekosisteme longoz ormanı adı veriliyor. Longoz ormanlarının varlığını devam ettirebilmesinin temel koşulunu bol suyun devamlı var olması.

Acarlar Longozunun Özellikleri

Acarlar Longozunun Özellikleri

Acarlar Longozu, 250–1250 m genişliğe ve 7.5 kilometre uzunluğa sahip bir yer. Karadeniz’le arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlı. Sakarya Nehrinin 6 kilometre batısında yer alan Acarlar Longozunun fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehri’ne dökülür.

Acarlar Longozu ulaşım bakımından Karasu ile yaklaşık 26 kilometre mesafede olmakla birlikte, Sakarya’ya uzaklığı 50 kilometre kadardır. Türkiye’de nadir bulunan subasar orman ekosistemiyle Acarlar Longozu, 1998 yılında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı kararla ile 1. derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Acarlar Longozunun Önemi

Acarlar Longozunun Önemi

Acarlar Longozu, oluşum özellikleri nedeniyle her ağaç türünü barındırabilen bir yer değil. Suyla arası iyi olan meşe, kızılağaç, dişbudak, burada yaygın olarak yetişiyor.

Ülkemizden geçen kuşların iki göç yolundan birinin üzerinde yer alan Acarlar Longozu, 200’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Tilki, tavşan ve daha pek çok hayvan da burada yaşıyor.

Burası su sever türler ve su ekosistemi canlıları olmak üzere birçok ender canlı türüne ev sahipliği yapması yönüyle dikkat çeken Acarlar Longozu’nda bir bitki türü var ki Türkiye’de sadece burada yetişiyor. Su menekşesi olarak bilinen bu bitki, Acarlar Longozunun ve çevresindeki birkaç sulak alanın dışında Türkiye’de hiçbir yerde yok. Göl soğanı ve bataklık eğreltisi de nadir su bitkilerinden ve burada yetişme şansı buluyor.

Acarlar Longozu Nerede? Nasıl Gidilir?

Acarlar Longozu Nerede? Nasıl Gidilir?

Ormanlık alanlar, büyük bir lagün ve bolca bitki ve hayvanın bulunduğu sulak koruma alanı olan Acarlar Longozu, Sakarya’nın Karasu ilçesinde yer alıyor.

Karasu’dan Acarlar Longozuna 108 numaralı özel halk otobüsü ile gelebilirsiniz.

Özel aracınızla gelmeyi düşünüyorsanız şu adres ve konum bilgilerine ihtiyaç duyabilirsiniz:

Adres: Denizköy, 54500 Karasu/Sakarya

Acarlar Longozuna Ne Zaman Gelinir?

Acarlar Longozuna Ne Zaman Gelinir?

Acarlar Longozu, her mevsim ayrı bir güzel. Buranın en güzel dönemlerinde gelmek isterseniz yılın büyük bir bölümü buna müsait. Mayıstan kasım sonuna kadar Acarlar Longozuna gelebilirsiniz.

Özellikle renk değişimi sevenler Ekim ve Kasım aylarını tercih edebilir. Kurumaya başlayan yapraklar eşsiz bir renk cümbüşü yaratıyor. Aynı zamanda pembeleşmiş nilüferler de doğaya renk katıyor.

İlkbahar ve yaz ise longozun en yeşil ve hayat dolu zamanları. Beyaz nilüfer çiçeklerini görmek isterseniz 9 ila 15 arasında burayı ziyaret etmeye çalışmalısınız. Aksi takdirde çiçekler kapanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir