Tatil tercihleri Akdeniz’den Karadeniz’e kayacak

Davos Zirvesi’nde, yapay zeka yanında küresel ısınma da gündem oldu. Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi, 2026-2050 arasında küresel ısınmanın turizmi nasıl etkileyeceği üzerine bir çalışma yayınladı.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "İklim krizi, yaz turizmini kuzey kıyılara kaydırmaya zorlayabilir; bu konuda hazırlıklı olmalıyız" ifadelerini kullanıyor.

Uzmanlar, Akdeniz sıcaklarının insan sağlığını tehdit edecek seviyeye ulaşacağına dikkat çekerek “İklim krizi, yaz turizmini kuzey kıyılara kaydıracak” diyor.

Araştırma, Karadeniz'in özel iklimini alternatif turizm destinasyonu olarak ele alıyor. Bu bölgenin, iklim değişikliğine bağlı olarak popüler kıyı bölgelerinde ziyaretçi konforunun azalmaya başlaması nedeniyle önemli hale geldiğini belirtiyor.

Araştırmacı Dr. Nazan An, "Karadeniz kıyılarının yaz sezonunda ziyaretçiler için gerekli konfor seviyesine sahip olabileceği" sonucuna varıldığını paylaşıyor.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Araştırmacısı Dr. Mustafa Tufan Turp ise, "Sıcaklıkların sağlığı etkileyebilecek seviyeye geldiğini; örneğin İstanbul'da yazın geceleri bile 20 derecenin üstündeki sıcaklıklarla karşılaşıldığını ve Akdeniz bölgesindeki sıcaklık dalgalarının hayatı kısıtladığını" vurguluyor.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir