Türkiye’nin ilk “Bonsai Müzesi” Yalova’da açılıyor!

“Çiçek kenti” olarak adlandırılan Yalova’da Türkiye’nin ilk “Bonsai Müzesi” kuruluyor

Yalova Bonsai Müzesi’yle Çin ve Japonya’dan doğan sanatın tanıtımına katkı sağlanması hedefleniyor

Ağaçların özel tekniklerle saksıların içinde budanıp, bodurlaştırılıp şekil verilmesi olarak bilinen Uzak Doğu kökenli sanata ait 200 eser, Yalova Bonsai Müzesi’nde sergilenecek

Yapım aşamasında olan Bonsai Müzesi, birkaç ay sonra kapılarını ziyaretçilerine açacak

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, “İlimiz, Türkiye’nin ilk canlı ağaç müzelerine de ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla bu konseptin bir devamı olarak minyatür ağaç müzesini planladık. Bu amaçla Yalova’da bonsai sanatıyla ilgilenen çok değerli hocalarımız var, onların elinde bulunan çok değerli koleksiyonu bu müzeye kazandırıyoruz. Bu çalışmayla Türkiye’de de bir heyecan uyandı. Ülkemizde ve yurt dışında bonsai sanatıyla uğraşan sanatçıların katıldığı sempozyumlar, sergiler gerçekleştirdik. Bu vesile ile oluşan arkadaşlıklar sonucu müzemize yeni bağışlar yapıldı. Dolayısıyla ülkemizin ilk, dünyanın da belki en önemli bonsai müzelerinden birini Yalova’mızda kuruyoruz. Birkaç ay sonra müzemizi hep birlikte gezeceğiz.” dedi.

Bonsai sanatında 25 yıldır çalışmalar yapan Hasan Şimşek, “Müzeler, belirli bir değeri olan kültür ve tabiat varlıklarını sergilemek, muhafaza etmek için kurulur. Bonsai de bir sanat ve müze tanımında yer alan iki özelliği bir arada bulunduran tek sanat. Yaşayan bir varlıkla yapılan tek sanat dalı. Bu nedenle de bütün dünyada büyük ilgi görüyor. Müze de Türkiye’nin bu konuda atılım yapabilmesi için bir kilometre taşı. Bunun bir sanat olduğunu vurgulayacak bir eser olacak. Biz de çok heyecanlıyız. Müzemizde ülkemizde bulunabilecek ağaçların hepsini temsil etmeye çalışacağız. Hatta ilerleyen dönemlerde Türkiye’deki 81 ili temsil eden ağaçlar da bulundurmak istiyoruz. İlk etapta müzede bizim çalışmalarımız ağırlıklı olarak yer alacak ancak ülkemizin değişik bölgelerinde olan sanatçılarımızın da müzede ağaçlarıyla temsil edilmelerini arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir