Türkiye’nin en yüksek gölü: Balık Gölü

Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Ağrı, tarihi ve doğal güzellikleriyle cezbediyor. Türkiye’nin en yüksek rakımlı gölüne de ev sahipliği yapan şehir, Balık Gölü’yle yılın her mevsiminde binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor.

Dağlardan gelen derelerden ve yeraltı sularıyla beslenen Balık Gölü, ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Türkiye’nin 2 bin 241 rakımlı en yüksek gölü, en önemli sulak alanlar arasında bulunuyor. 30 kilometrelik bir alanı kapsayan Balık Gölü’nün içerisinde ve çevresinde birçok canlı yaşam sürüyor. 37 metre derinliğindeki gölde, kırmızı pullu alabalıklar ve benekli alabalıklar görsel şölen sunuyor. Gölün üzerinde bulunan adacıklarda da gölde yaşayan kadife ördekler kuluçkaya yatıyor.

Sert karasal iklimin hakim olduğu gölün çevresinde de; yaban ördeği, bıldırcın, şahin, keklik, yabani tavşan, tilki, martı, çulluk gibi birçok canlı barınıyor.

Aynı zamanda Balık Gölü’nün, kuş çeşitliliği bakımından zengin olduğunu da söyleyebiliriz.

Böylesine doğa güzelliğine sahip Balık Gölü, doğaseverlerin uğrak noktası arasında yer alıyor. Yaz mevsiminde kampçıların akın ettiği göl, en önemli turizm merkezleri arasında bulunuyor.

Yazları ziyaretçiler burada; piknik yapıyor, kamp kuruyor, sandalla göle açılıyor, göl çevresinde doğa yürüyüşüne çıkıyor ve en önemlisi de balık tutuyorlar. Balık Gölü’nde birçok aktivitenin yapıldığını görüyorsunuz.

İnsanlar tarafından gölde yaşayan kırmızı pullu alabalıkların, kırık ve çıkık gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor. Bu yüzden insanlar tedavi amaçlı da bu balıkları tüketiyor.

Balık Gölü’nde her yıl kış festivali de düzenleniyor. Kış mevsiminin dondurucu soğuklarında buz tutan gölün yüzeyinde, cirit müsabakaları gerçekleşiyor. İnsanlar atlı kızaklarla da buz tutmuş gölün keyfini çıkarıyor.

Gerçekleşen festivalde profesyonel dalgıçlar, yaklaşık 40 santimetre olan buzu kırıp, dalış yapıyorlar. Kış mevsiminde düzenlenen etkinlik renkli sahnelere yer veriyor. Sizler de her yıl düzenlenen bu festivale katılım sağlayabilirsiniz.

NE YENİR?

Balık Gölü’ne geldiğimizde biz ne yiyeceğiz? diye soracaksınız.  Size piknik yapacak alanların olduğunu söylemiştik. Dilerseniz gölde balık tutup, pişirebilirsiniz.  Enfes bir lezzete sahip balıklar, ziyaretçiler tarafından da aşırı seviliyor. Ayrıca Balık Gölü’nün yakın mesafelerinde yemek yiyebileceğiz restoranlar da bulunuyor.

NASIL GİDİLİR?

Balık Gölü, Taşlıçay ve Doğubeyazıt ilçe sınırlarında bulunuyor. Taşlıçay ilçesine 26 kilometre, Doğubeyazıt ilçesine 60 kilometre mesafesi bulunuyor. Herhangi bir toplu taşımanın gitmediği Balık Gölü’ne, kendi aracınızla gidebilirsiniz.

KONAKLAMA

Genellikle insanların kamp yapmayı tercih ettiği Balık Gölü’nde, dilerseniz geldiğinizde kamp yapabilirsiniz. Eğer kamp yapmak benlik bir şey değil derseniz de, Balık Gölü’ne yakın mesafelerde konaklayabileceğiniz otel ve pansiyonlar da mevcut.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir