Tüm tarihi detayları ile Ayasofya Camii

Ayasofya Camii dünyanın gözünün olduğu muhteşem mimarlık harikası tam 86 yıl sonra ibadete açıldı ve 88 yıl sonra ilk kez teravih namazı kılındı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra camiye çevrilen ve fetih namazının kılındığı Ayasofya Camii müzeye çevrilmişti. Yıllarca müze olarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği ibadet adresi tam 86 yıl sonra 24 Temmuz 2020’de yeniden camiye çevrildi. Yeniden ezan seslerinin duyulduğu Ayasofya Camii muhteşem mimarisi ve her iki din için de çok önemli detaylarıyla yine bütün ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Artık hem müze olarak ziyaret edilebiliyor hem de Ayasofya Camii içerisinde namaz kılınabiliyor.

Ayasofya Camii açıldıktan iki yıl sonra ancak teravih namazı için kapılarını açabildi. Pandemi sebebiyle teravih kılınamayan camide bu yıl ilk teravih namazı kılındı ve herkes hem mimarisiyle büyüleyen hem de herkesin büyük ilgisini çeken ibadet yerini mahşer yerine çevirdi.

Ayasofya Camii eski görünümü

Hristiyanlar için çok önemli bir ibadet merkezi olan Ayasofya içerisinde birçok detay barındırıyor. Yerinde daha önce birçok yapının bulunduğu ve bunlar defalarca yıkıldıktan sonra İmparator Jüstinyen tarafından şimdiki hali inşa ettirilmiştir. M.S. 532 ile 537 yılları arasında inşa edilen yapı günümüzde de tüm dünyanın ilgi gösterdiği bir yer. 1204 yılında 4. Haçlı seferinde büyük yıkım alan tarihi yapı onarılmış ve defalarca restore edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul fethiyle beraber tarihi yapı hak ettiği değeri de görmeye başlamış. Büyük onarım ve tamiratlardan geçmiş ardından şimdiki görünümüne kavuşmuştur. İçerisinde ise hiçbir tarihi, orijinal detaya hasar verilmeden ibadet merkezi olarak kullanılmış. Yanına bir medrese inşa edilerek burada eğitim faaliyetleri yürütülmüş. Tarihi yapıya en büyük ilgiyi gösteren padişahlardan biri de II. Selim olmuş. Mimar Sinan’a Ayasofya Camii’nin bakım onarım işlerini vermiş özellikle ilgilenmesini istemiştir. Daha önce birçok kez bazı bölümleri yıkılan tarihi yapı Mimar Sinan’ın iyileştirmeleri sonucu hiçbir hasar görmemiş ve hala günümüzde de varlığını devam ettirmektedir.

Ayasofya Camii

Fetihle beraber camiye çevrilen tarihi yapı tam 481 yıl cami olarak hizmet vermiş. İçeirsindeki hiçbir tarihi detaya da zarar verilmemiş. Büyük titizlikle korunmuş. Hz. İsa’yı tutan Meryem tasviri günümüzde de ziyaretçilerin belirli saatlerde görebildiği tarihi detaylardandır. İbadet saatlerinde bu tasvirler İslam dinine uygun şekilde perdelerle kapatılarak namaz vakitleri dışında ziyaretçiler için açılmaktadır.

AYASOFYA CAMİİ HRİSTİYANLAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Ayasofya Camii Doğu roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kiliseydi. Aynı yerde tam üç kez inşa edilmiş ve son görünümünü büyük ölçüde Osmanlı Dönemi’ndeki düzenlemelerle almıştır. İçerisinde ise Hristiyanlık dinine ait tarihi detaylar korunmaktadır. Aynı zamanda Ayasofya’nın muhteşem mimari planının Jüstinyanus’a rüyasında HZ. İsa tarafından verildiği rivayet ediliyor. Bu sebeple Hristiyanlık dini için çok büyük önem taşıyor. Ancak tek rivayet bu değil. Aynı zamanda kubbede bulunan 4 serafim meleğinin korunmasından dolayı da Ahit Sandığının burada bulunduğuna dair rivayetler var.

AYASOFYA CAMİİ İSLAM DİNİ İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Ayasofya Camii sadece Hristiyanlar için değil İslam dini için de çok büyük öneme sahip. Bunun bir sebebi ise rivayetlere göre HZ. Muhammed (S.A.V.) Miraç Gecesi bu güzel mabedi görmüştür. Kendisine Cebrail tarafından bir mabet gösterilmiş ve bu mabedin de Ayasofya Camii olduğu söyleniyor. Başka bir rivayet ise Hızır Aleyhisselam’ın Cuma günleri buraya uğradığı. Tüm bu rivayetler İslam dini için bu güzel mimari eseri önemli yapmış yıllar geçmesine rağmen müzeden camiye çevrilerek yeniden ibadete açılmıştır.

Ayasofya Camii tüm ihtişamı ve muhteşem atmosferiyle sizlerin ziyaretini bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir