Topkapı Sarayı Ramazan Bayramı’nda yoğun ilgi gördü

Topkapı Sarayı’nın restorasyonda olan bölümleri tekrar ziyarete açıldı. Bakıma alınan saray, bayramda büyük ilgi gördü.

Restorasyondaki bazı bölümleri tekrar ziyarete açılan Topkapı Sarayı’nda, Mecidiye Köşkü 165 yıl sonra tarihinde ilk defa ziyaretçiyle buluştu. 2014’ten beri kapalı olan Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu ve Hazine Koğuşu yeniden ziyarete açıldı. Mukaddes Emanetler Dairesi yenilendi ve dairede sergilenen eser sayısı 5 katına çıkarıldı.

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, sarayın Enderun Avlusunda tamamlanan restorasyon çalışmalarına ilişkin açıklama yaparak, Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu, Hazine Koğuşu ve Mukaddes Emanetler Dairesi’nin restorasyon süreçlerinin uzun yıllardır devam ettiğini, 2019’dan itibaren de bu çalışmaları Milli Saraylar Başkanlığının üstlendiğini söyledi.

Sergilenen eser sayısı 3 bin 500’e çıkarıldı

Yıldız, restorasyon kapsamında başta deprem olmak üzere statik sorunlarla ilgili önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, “Fatih Köşkü’nün kubbelerindeki 1500 ton beton yükü alındı ve çatı orijinaline döndürüldü. Yine binanın temellerinde ve bununla beraber zemin kotunda da önemli güçlendirme çalışmaları yapıldı. Binanın duvarlarından da takip edebildiğiniz üzere bir kısmında yapıyı çeliklerle güçlendirmiş olduk” dedi.

Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu, Hazine Koğuşu ve Mukaddes Emanetler Dairesi’nde şu anda statik olarak hiçbir problemin kalmadığının altını çizen Yıldız, şöyle devam etti:

Bu bizim için fevkalade sevindirici bir durum. Bununla beraber bu mekanların aynı zamanda bir müze işlevi var. Müze olarak faaliyet gösterebilmesi amacıyla yaptığımız çalışmalarda yaklaşık 2 bin parça tarihi eseri ziyaretçilerle buluşturmuş olduk. Bu çok kıymetli bir veri. Çünkü bundan evvel Topkapı Sarayı’nın toplamında ziyaret edilebilen taşınabilir tarihi eser sayısı 1200’dü. Şu anda biz 3 bin 500 sayısını yakalamış durumundayız. Bu da ziyaretçinin ilgisiyle hemen kendisini gösteriyor.”


Eser sayısı 60’tan 300’e çıkarıldı. Düzenleme kapsamında bir ilke de imza atıldı. Ziyaretçiler artık Hz. Peygamber’in, Ka’b b. Züheyr’e hediye ettiği hırkanın muhafaza edildiği Hırka-i Saadet Odası’na (Has Oda) ilk defa adım atabilecek.

Topkapı Sarayı’nın paha biçilemez koleksiyonunun sergilendiği Mukaddes Emanetler Dairesi, 16 yıl aradan sonra yeniden düzenlendi. Eser sayısı 60’tan 300’e çıkarıldı. Düzenleme kapsamında bir ilke de imza atıldı. Ziyaretçiler artık Hz. Peygamber’in, Ka’b b. Züheyr’e hediye ettiği hırkanın muhafaza edildiği Hırka-i Saadet Odası’na (Has Oda) ilk defa adım atabilecek.
Has Oda’nın kubbesi, gümüş şebeke içinde korunan Hırka-i Saadet mahfazası ve Oda için Hereke’de özel dokunan 79 metrekarelik halı da görülebilecek. Mukaddes Emanetler Dairesi’nde ilk defa sergilenen eserler arasında Hz. Osman’ın mushafı, Kabe direğinin parçası, Kabe’nin anahtarı, kilit ve keserleri, mukaddes emanetlerin temizliğinde kullanılan gümüş saplı fırça, faraş ve Osmanlı döneminde muhafaza edilen Mukaddes Emanetler listelerini içeren defterler yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir