Tlos Antik Kenti’nin tiyatrosu yenileniyor

Muğla’nın Sevdikemer ilçesindeki Tlos Antik Kenti’nde bulunan tiyatro, aslına uygun bir şekilde restore edilecek.

Likya uygarlığının önemli yerleşim merkezleri arasında yer alan kentte, kazı çalışmaları sürdürülüyor. Sürdürülen çalışmaların ardından tiyatronun eski görkemli günlerine kavuşması bekleniyor.

“Çalışmalar tamamlandığında tiyatroda 6 ila 8 bin ziyaretçi bir arada bulunabilecek”

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Korkut, “Çalışmalarımızda birinci oturma sırasının yarısı geçildi. Planlamalarımıza göre 2024 sonunda tiyatronun restorasyonunu bitirmek istiyoruz. Tamamen alanın kendi malzemesini kullanıyoruz. Daha önce depremlerde orijinal yerlerinden kayan, düşen taş ve kayaları önce numaralandırıp sonra yerine koyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Restorasyon çalışmaları tamamlanan tiyatroda, 2025 yılında yeni oyunların sergilenmesi planlanıyor.

Restorasyonda zaman zaman yeni malzemelerin de kullanılabildiğini dile getiren Korkut, “Antalya’dan Dalaman Çayı’na kadar uzanan Likya uygarlığının toplantıları antik kentteki tiyatroda da yapılıyordu. Halkın da bu toplantıya katılması sağlanıyordu. Restorasyon çalışmaları aslında geçmişle günümüzü birleştirecek. Çalışmaların ardından resmi ya da kültürel amaçlı toplantıları burada yapma şansımız olacak. Tıpkı Likya döneminde olduğu gibi. Tiyatro milattan önce 3. yüzyıldan itibaren kullanılıyordu, en son da milattan sonra 3. yüzyılda kullanıldı. Birinci alanın yarısını geçtik. Ekim sonuna kadar bu alanı bitirip ikinci oturma alanı olan üst tarafa başlamak istiyoruz. Önümüzdeki yıl sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. 2025’te tiyatro her türlü etkinliğe hazır olacak.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir