Tarih meraklılarının gözdesi: Vezirler Şehri

Travnik, Bosna-Hersek’in tam merkezinde bulunan ve açık hava müzesi niteliğinde olan bir kasabadır. Şehir birçok cami, kale ve türbeye ev sahipliği yapmaktadır.

Bosna-Hersek’te bulunan tarihi ve doğal güzellikleriyle ilgi gören Travnik şehri, Osmanlı’ya vezir yetiştiren bir şehir olması ile öne çıkmaktadır.

Osmanlı döneminde çıkardığı çok sayıda vezir nedeniyle Bosnalılar Travnik’i “Vezirler Şehri” olarak nitelendirmektedirler.

Osmanlı Devleti’nin Bosna’yı fethetmesinin ardından şehrin nüfusunun büyük bir çoğunluğu Müslüman olan Travnik; camileri ve pazarları ile zaman içinde önemli bir yerleşim merkezi hâline gelmiştir.

Bosna’nın İstanbul’u olarak adlandırılan şehirde, Osmanlı sanatının inceliklerini yansıtan çok sayıda mezar taşı ve cami bulunmaktadır.

Yaklaşık 500 yıl Osmanlı’nın hâkimiyeti altında kalan Travnik, farklı milletlerin ve inançların bir arada yaşadığı şehir olarak ilgi görmektedir. Şehrin ihtişamı birçok edebi esere konu olmuştur.

Travnik’in bilinen en eski yapısı, Travnik Kalesi’dir. 15.yüzyılda inşa edilen kalenin yapımı birkaç yıl geç tamamlanmıştır.

Osmanlı mimarisinin eserlerinden biri olan Bedesten, sapasağlam bir şekilde ayakta durmaktadır. Bedestenin yanında bulunan şadırvanda ise hâlâ su akmaktadır. Osmanlı tuğrasını üzerinde taşıyan bu çeşme Osmanlı’nın Travnik’e kazandırdığı eserler arasında bulunmaktadır.

Doğa, tarih ve kültürü bir arada yaşatmasının yanında açık hava müzesi niteliğinde olan kasaba, ziyaretçilerini Osmanlı tarihine doğru bir yolculuğa çıkarmaktadır.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir