Sille Müzesi ziyaretçilerini 5 bin yıl öncesine götürüyor

Konya’nın merkez Selçuklu İlçesindeki Sille Müzesi, yaz dönemi boyunca de ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.
Binlerce yıllık tarihi izler taşıyan Sille Müzesi yaz boyunca yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı.

Medeniyetlerin yaşantılarıyla yoğrulmuş Sille’deki Sille Müzesi’nin tarihi eserlerinin geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Selçuklu Belediyesi’nin restorasyon çalışmalarıyla daha da ön plana çıkan müze, ziyaretçilerin de gözde uğrak mekanları olarak ilgi görmeye devam ediyor. Sille Müzesi, 39 bin 617 yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayarak Konya turizmine olan katkısını sürdürdü.

Selçuklu Belediyesi, Sille Müzesi’ni 2003 senesinde restore edip; Sille Kültür Evi olarak hizmete açtı. Yapı 2016 yılında tekrar ele alınarak restorasyon çalışmaları ile 2017 yılında Sille Müzesi olarak hizmete sunuldu. Osmanlı konut mimarisinde uygulanan, iç sofalı Türk evi planında yapılan müzenin inşasında moloz taş malzeme kullanılarak bir bodrum kat üzerine iki katlı olarak inşa edildi.

Giriş holünün sağındaki odada Dini hayat ile İlim ve Sanat bölümü yer alan Sille Müzesi’nin bu bölümünün en önemli eseri Çay Camisi’nin restorasyonu sırasında tespit edilen Kisve-i Şerif yani Kâbe iç örtüsü olurken, yine bu alanda Mantık, Felsefe, Fıkıh, Dil Bilgisi, Edebiyat ve İslam ahlakı üzerine kaleme alınan yazma eserler sergileniyor. Üst katta kuzey-güney yönüne uzanan holde Zaman Müzesi ve Sille Sanat Galerisi tanıtım vitrinleri, Endemik Bitki köşesi ve Sille Mutfağı bölümleri yer alıyor. Doğu-Batı yönüne uzanan holde ise Ticari Hayat bölümü ile Silah bölümü bulunuyor. Üst kat holünün sağındaki odada ise halı bölümü ile belgeler kısmı bulunuyor. Müzenin üst katında geleneksel kıyafetler bölümü ile hamam kültürüne ait alanlar yer alıyor. Toplamda müze içerisinde 136 eser sergileniyor.

Sille Müzesi zengin koleksiyonu ve başarılı sergileme projesi ile ziyaretçilerin Sille hakkında daha fazla bilgi almasına ve Sille’nin sahip olduğu zengin birikimini koruma altına alarak, gelecek nesillere ulaşmasına büyük katkı sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir