İşte dünyanın en iyi 100 lezzeti: Cağ kebabı kaçıncı sırada?

TasteAtlas’ın 2023 Dünya’nın En İyi 100 Lezzeti listesinde, Türkiye’nin coğrafi işaret tescili bulunan lezzeti cağ kebabı 20. sırada yer alarak dikkat çekti. Türk mutfağından toplam 8 lezzet, aralarında iskender kebap, döner, mantı, Adana kebap, mercimek çorbası, hünkar beğendi ve tombik dönerin de bulunduğu listede kendine yer buldu.

Cağ kebabının özel hazırlık aşamaları ve Oltu ilçesine ait üretim tekniği, etin doğal besinlerle beslenen koyunlardan elde edilmesiyle öne çıkıyor. Oltu cağ kebabı, 2007’de coğrafi işaret başvurusuyla gündeme gelmiş ve Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret almıştı.

Lezzetin kaynağı olan Oltu ilçesi, cağ kebabının üretiminde kullanılan etin bölgeye özgü doğal beslenme şartlarına tabi tutulması ve odun ateşinde yatay olarak pişirilmesiyle önemli bir rol oynuyor. Erzurum’un Oltu ve Tortum ilçeleri arasındaki rekabet, tescil aşamasında Oltu ilçesinin üretim tekniği ve usulüne dayanarak tüm Türkiye’de “Oltu cağ kebabı” olarak tanınmasına neden oldu.

Oltu cağ kebabının hazırlık aşamalarında dikkat çeken detaylar arasında, etin doğal ortamda yetiştirilmiş koyunlardan elde edilmesi, etin belirli bir yağ oranına sahip olması, şişe takılacak şekilde özenle hazırlanması ve odun ateşinde pişirilmesi yer alıyor. Cağ adı verilen küçük şişle tabakta servis edilen Oltu cağ kebabı, mevsimine göre kuru soğan ve domatesle sunularak lezzet tutkunlarıyla buluşuyor.

Erzurum cağ kebap salonu işleten Fırat Nezih, cağ kebabının dünya mutfağındaki önemini vurgulayarak, ürünlerini dünyanın en lezzetli tatları arasında görmeyi umut ettiklerini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir