Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi

Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi, Türkiye’nin ilk ve en büyük tabiat tarihi müzesi olma özelliğini taşıyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından 7 Şubat 1968 tarihinde kurulan müze, arazi çalışmalarında elde edilen örneklerin sergilenmesi ve depolanması görevini de yerine getiriyor. Yerleşke içindeki yeni binasında hizmet veren müze, Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinden toplanmış doğa tarihini anlatan fosil, kayaç, mineral ve maden örneklerini ziyaretçilere sunuyor.

Müzenin giriş katında, uzaya yolculuk yapma, güneş sistemi içindeki gezegenleri tanıma, ay taşı, yıldırım taşı ve gök taşlarını inceleme fırsatı bulunuyor. Ayrıca, görme engelli ziyaretçiler için özel bir bölüm de mevcut. Binanın bu katında, okul öncesi ve ilkokul öğrencileri için eğitim alanı, sosyal etkinlikler için sergi alanı, kafeterya ve konferans salonu da yer alıyor.

Birinci katta, geçmiş yaşantıların kanıtları olan omurgalı ve omurgasız hayvanlara ait fosiller, bitki fosilleri, 140 milyon yıl öncesine ait etobur dinozorlar, Maraş Fili ve balina iskeleti sergileniyor. Diorama Bölümü, mağara modeli, çökelme ortamını gösteren maket ve Prehistorya bölümü de bu katta yer alıyor.

İkinci katta, Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden mineraller, süs taşları ve kayaç örnekleri ile Türkiye’deki madenciliğin tarihine ilişkin örnekler bulunuyor.

Müze ziyaretleri için gruplar, http://www.mta.gov.tr/v3.0/muze/randevu adresinden randevu alabilirler. 
Enerji Parkı'nı ziyaret etmek isteyen gruplar ise http://www.mta.gov.tr/v3.0/muze/randevu-enerji-parki adresinden randevu alabilirler.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir