Sağlık bulmak isteyenler bu rotaya katılıyor!

Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Özkırım, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda ApiTURroute Projesi kapsamında arıcılıkla ve doğa turizmini buluşturan “api turizm” ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

“Arıcılık rotaları” turizme katkı sağlayacak

Türkiye’nin bir arıcılık cenneti olduğunu ve dünya sıralamasında ikinci sırada yer aldığını belirten Özkırım, “Arıyı sadece balla eşleştiriyoruz. Ekosistemdeki yerini ve döllenmedeki, bitki çeşitliliğindeki yerini göstermemiz lazım. Sabah kahvaltıda yediğiniz sebze ve meyvenin yüzde 75’i arılar tarafından oluşturuluyor. O ekosistemdeki yerini göstermek için de tüketiciye arıyı kendi yerinde göstermemiz lazım ve doğaya katkısını görebilsinler.” diye konuştu.

Doğaya karışmak, sağlığı bulmak, doğal ürünleri bulmak amacıyla bu rotalara katılıyorlar. Arıcılık rotalarını 15 kişilik bir ekiple ziyaret ediyoruz.

Özkırım, ApiTURroute projesi ile Trakya, Muğla, Kars-Ardahan-Artvin, Tunceli-Erzincan-Bingöl, Balıkesir-Çanakkale ‘de arıcılık rotası oluşturduklarını dile getirdi.

Her bölgenin balını ve arısını tüketiciyle buluşturduklarını anlatan Özkırım, şunları kaydetti:

“Tüketicilerimiz büyük şehrin keşmekeşinden sıkılmış beyaz yakalılar, bürokratlar, doktorlar ve avukatlar… Doğaya karışmak, sağlığı bulmak, doğal ürünleri bulmak amacıyla bu rotalara katılıyorlar. Arıcılık rotalarını 15 kişilik bir ekiple ziyaret ediyoruz. Herkese arıcılık maskesi ve eldiven veriyoruz ve arılıkta arıcının yaşadığı zorlukları görüp deneyimliyorlar. Örneğin Trakya rotasına gelen meşe balını görüyor, kanola polenini tanıyor. Trakya arısını tanıyor ve bu arının genetik korumada olan bir ekotip olduğunu öğreniyor. Edirne’nin tarihi yapıları, şenliklerinin yanı sıra burada meşe balını da öğreniyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir