Olimpos Antik Kenti’nde yeni buluntulara ulaşıldı: Bakan Ersoy çalışmaları inceledi

Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Olimpos Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen kazı çalışmaları sonucunda önemli buluntulara ulaşıldı. Bu sezonda başlatılan kazılar, Olimpos Antik Kenti’ni Likya bölgesinin önemli bir mozaik zemin döşeme merkezi haline getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, antik kentteki çalışmaları inceledi ve milattan sonra 3. yüzyıla tarihlenen Kaptan Eudomos Mezarı mozaikleri ile milattan sonra 5 ve 6. yüzyıllara ait mozaikler hakkında bilgi aldı.

Bakan Ersoy’un açıklamalarına göre, bu yıl 26 farklı noktada kazılar devam edecek ve tamamlanan alanlarda restorasyon çalışmaları yapılacak. Bu sezon özellikle Piskoposluk Sarayı, kiliseler, liman anıt mezarları, tiyatro, nekropol ve Kuzey Liman Caddesi’nde yoğunlaşan kazılar, çeşitli temalara sahip opus-tesselatum tekniğinde mozaiklerin ortaya çıkmasına yol açtı.

Piskoposluk Sarayı ve kiliselerdeki mozaiklerde cesaret, adalet, zerafet gibi kavramların kişileştirmeleri bulundu. Aynı zamanda Liman Anıtsal Mezarlarında Kaptan Eudomos’un lahdini barındıran mezar odasının zemininde aslan avı sahnesi ve limana giren bir gemi tasviri de bulundu.

Olimpos Antik Kenti, Likya bölgesi için mozaik zemin döşemeleri açısından geniş bir repertuvar sunan önemli bir merkez haline geldi. Bakan Ersoy’un ödenek sağlamasıyla başlatılan yeni dönem kazı ve onarım çalışmaları antik kentin tüm bölgelerinde devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir