GastroANTEP başlıyor: Gaziantep yemekleri dünyaya açılacak

Gastronomi merkezi Gaziantep’te, 16-24 Eylül’de GastroANTEP Kültür Yolu Festivali düzenlenecek. Festival süresince kentin simge lezzetleri, yerli ve yabancı şefler aracılığıyla dünyaya tanıtılacak.

Festival, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzeniyor. GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’ne, İspanya, Portekiz, Fransa, İtalya, Ürdün, ABD, Lübnan gibi ülkelerden Michelin yıldızlı şefler katılacak. Kentte yetişen birçok coğrafi işaretli ürünle yemek yapacak şefler, hem gastronomi şehrinin ürünlerini hem de yemeklerini tatma fırsatı bulacak.

Şehrin en leziz yemeklerinin tariflerini ustalarından öğrenme fırsatı bulacak şefler bu lezzetleri kendi ülkelerinde tanıtma fırsatı bulacak.

Gaziantep Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Oya Özkanlı, kenti tanıtmak için 2015’ten bu yana birçok çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. En önemli tanıtımın ise GastroANTEP Kültür Yolu Festivali olduğunu belirten Özkanlı, şöyle konuştu:

“Dünya çapında şeflerin burada gelip katkıda bulunması ve buradan da kültürümüzü alıp götürmesi bizi dünyaya tanıtacak bir etkinliktir. Gaziantep’in birçok yemeği tescil almış durumdadır, her geçen gün de sayısı artıyor. Bu yemeklerin özelliği bu yörede yetişen coğrafi işaretli ürünlerden yapılmasıdır. Festivale gelen şeflerimiz önce bu ürünlerimizi tanıyor. Örneğin, Oğuzeli’nde yetişen patlıcandan tutun Araban’da yetişen sarımsağa kadar birçok ürünle yapılan yemekler tanıtılıyor. Hatta bu malzemelerle şeflerimiz kendi mutfaklarına özgü yemekleri de uyarlıyor. Bu yörenin ürünlerinin kullanması bize gurur veriyor.”

Özkanlı, festivallerin kentler için önemli olduğunu söyledi. Festivallerin şehre ekonomik katkısının da bulunduğunu dile getiren Özkanlı, şunları kaydetti:

“Şefler, ulaştığı yerlerde ve iletişim sağladığı tüm networklerde buranın tanıtımını yapmış oluyor. Bundan daha hızlı tanıtım düşünülemez. Turizm açısından büyük getirisi var. Turizmin yanında kültürümüzün aktarımı açısından önem taşıyor. Böylece biz sadece yemekle değil de kültürümüzle de nasıl bir olguda olduğumuzu dünyaya tanıtmış oluyoruz. Yemek de bir araç aslında, yemeğin olmadığı bir zaman dilimi yok. İnsanın beslenmesi kaçınılmaz ve zorunluluk olduğuna göre bu beslenmeyle birlikte yemek de bir ritüel haline geliyor. Yemek aracılığıyla Gaziantep’i dünyaya tanıtıyoruz.”

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atınç Olcay da festivallerin kentin tanıtımında en önemli etken olduğunu belirtti. Gaziantep’in mutfağının önemli yerlerde olduğuna değinen Olcay, “Şehrimize çok önemli Michelin yıldızlı şefler gelecek. Onlar ülkelerine ait geleneksel yemeklerini yapacak. Michelin yıldızlı şeflerimiz özel prezantasyonlarını Gaziantep halkına sunacak. Bu, tüm dünyada ses getirecek. Bu tür şeflerin bir coğrafyada, bir şehirde profesyonel bir festivalle bir araya gelmesi hem ülkemiz için hem de ülkemizin dünyada tanınması için kilometre taşlarıdır.” ifadelerini kullandı.

Festival kapsamında bu yıl da gastronominin önde gelen isimleri Gaziantep’te buluşacak. Alanında uzman isimlerin katılımıyla yapılacak paneller ve söyleşilerin yanı sıra ödüllü şefler yöresel lezzetleri kullanarak workshoplar düzenleyecek. Festival hem sokak lezzetlerini barındıracak hem de yöresel ürünlere stantlarla yer verecek.

Festivalde Belçika’dan Marc Pauquet, İspanya’dan Juanjo Lopez, Martina Puigvert Puigdevall Portekiz’den Joao Oliveira, Joana Artieda, İtalya’dan Franco Sultano, Floriano Pellegrino, Fabrizio Fiorani, Claudio Chinali, Fransa’dan Alan Geaam, Fabrizio Fiorani, Ürdün’den Ali Alghizzawi ve Lübnan’dan Joe Barza workshoplar ile Gaziantep ürünleri yeniden yorumlayarak kreatif yemek showları gerçekleştirecek.

Türk şeflerden Ömür Akkor, Cüneyt Asan, Harun Reşit Dönmez, Eyüp Kemal Sevinç ve kadayıf alanında öne çıkan Ali Usta yine workshoplarda maharetini konuşturarak, misafirlerin damağına dokunacak. Bunun yanı sıra Zeynep Pınar Taşdemir, Serkan Aksoy, Cihan Çetinkaya, Mevlüt Özkaya, “Yıldız Şeflerin Coğrafi İşaret Almış Yöresel Ürünleri Dünya Gastronomisine Tanıtmak için Yaptıkları Öncü Girişimler” konulu panelde konuşmacı olarak bulunacak.

“Yeme-İçme Sektöründeki Gelecek Nesil Kadınlara Örnek Teşkil Edecek Tavsiyeler” konulu panele ise gastronomi alanından; Aylin Öney Tan, Sinem Özler, Hülya Tiritoğlu, Maria Ekmekçioğlu, Ebru Kocaacar ve Damla Uğurtaş katılacak.

Ünlü şef Arda Türkmen’in konuşmacı olarak katılacağı “Gastronominin Geleceği & Yeni Trendlerin Belirlenmesi” konulu söyleşide hem ulusal hem de uluslararası alanda yemek kültürünün mevcut durumu ve geleceği mercek altına alınacak. Ayrıca yine şef ve sosyal girişimci olarak bilinen Ebru Baybara’nın konuşmacı olarak yer alacağı “Gastronominin Nobeli & Hikayesi” nde ise bölgenin yöresel tatları ve bölgeye has özgün tatlardan bahsedilecek.

GastroANTEP Kültür Yolu Festivali kapsamında bu yıl kurulacak 4 ayrı sahnede konserlerle festival coşkusu bütün şehre yayılacak. Festival Park Ana Sahne, Şahinbey Parkı Amfi Tiyatro Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi ve Kalbi Antep Meydanı Sahneleri’nde 16-24 Eylül tarihleri arasında sırasıyla; Fatma Turgut, Oğuzhan Koç, Derya Uluğ, Uğur Aslan, Sinan Akçıl, Ebru Yaşar, Alişan, Murat Dalkılıç ve Merve Özbey sahne alarak, sevilen şarkılarını seslendirecek.

default

Öte yandan Türkiye’de gastronomide bilinen isim Danilo Zanna “Geleneksel Yemek Kültürünün Gelecek Kuşaklara Aktarımı için Neler Yapılabilir?” temalı söyleşide dinleyicilerin karşısına çıkacak.

Festival boyunca michelin yıldızı, yurt dışında adından sıkça söz ettiren yabancı ve Türk şefler ile 15 workshop etkinliği planlanırken, 10’un üzerinde panelle de Gaziantep gastronomisi, anadolu mutfağı, sürdürülebilir gastronomi gibi başlıklar ele alınacak.

Kültür Yolu etkinlikleri kapsamında bu yıl GastroANTEP konserlere, sergilere, tiyatro, film, opera ve bale gösterimlerine ev sahipliği yapacak. Festival kapsamında geleneksel el sanatları, foto maraton, dijital çalışmalar, gezici müze ve kütüphane etkinliklerine de yer verilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir