Neolotik döneme ait eserler Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek

Şanlıurfa’da çıkarılan neolotik döneme ait 81 eser Arkeoloji Müzesi’nde ilk kez sergilenecek

Taş Tepeler projesi kapsamındaki kazılardan çıkarılan eserler ilk kez ziyaretçilerle buluşacak

Bu eserler arasında Göbeklitepe’nin yüzeyinde boya kalıntıları görülen kireç taşından yapılmış “yaban domuzu”, “kızıl akbaba” heykelleri, insan heykeli ve boncuklardan yapılmış süs eşyaları gibi 81 eser bulunuyor.

2015 yılında ziyarete açılan ve 60 bin metrekarelik alana sahip olan müze, Göbeklitepe ile Karahantepe gibi kazılarda çıkarılan eserlere ev sahipliği yapacak

Şanlıurfa Müzesi Müdürü Celal Uludağ, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nin neolitik çağ eserlerini bünyesinde barındırması açısından dünyanın en önemli müzeleri arasında yer aldığını belirterek, “Kazılarda çok önemli eserler ortaya çıkarılıyor. 2023 yılında da bu eserlerden bazıları yine Şanlıurfa Müzesi’ne getirildi ve burada gerekli işlemler yapıldıktan sonra teşhire hazır hale geldi.” dedi.

“İlk kez teşhir edilecekler”

Uludağ, Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe, Sayburç, Çakmaktepe, Gürcütepe gibi arkeolojik kazılarda çıkartılan eserlerin ilk kez sergileneceğini belirterek, “2024 yılı Şubat ayında açılacak müzemizle beraber 81 adet neolitik çağa ait eser müzemizde teşhire sunulacaktır. Bu eserlerden tabii en önemlisinden bahsetmek gerekirse boyalı domuz heykeli. Neolitik çağdan günümüze kadar ulaşmış dünyanın en eski boyalı heykeli olarak bu eseri nitelendirebiliriz. Bunun yanı sıra en eski akbaba heykelini de söyleyebiliriz. Göbeklitepe’nin keşfiyle beraber hep anımsanan insan heykeli de müzemizde teşhire çıkarılacak yeni eserler arasında yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

​​

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir