mutlu sehir sinopta gezilecek yerler

Mutlu şehir Sinop’ta gezilecek yerler: En güzel 10 mekan!

Sinop, Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan bir şehir. Bu özelliğinin yanı sıra ülkemizin doğal güzelliklere sahip nadide illerinden bir tanesi. Sinop öyle bir şehir ki, bir kere giden geri dönmek istemiyor. Bu sebepten midir bilinmez ama Sinop’ta hatrı sayılır bir göçmen nüfusu var. Türkiye’nin en mutlu şehri olarak bilinen Sinop’ta yakın zamana kadar trafik ışığı hadi yoktu. Çünkü herkes kurallara uyduğundan dolayı trafik oldukça rahattı. 2019 yılında alınan bir kararla şehre sadece 20 tane trafik lambası yerleştirildi. Güzide şehrimiz Sinop’ta gezilecek yerler listemizi mutlaka inceleyin.

Şehirde gezerken aklınıza Sinop’ta ne yenir diye bir soru gelebilir, hemen cevabını verelim. Tabii ki Sinop mantısı yenir. Sinop mantısını diğer mantılarından ayıran en büyük özelliği içine ceviz konulması. Bu sebepten dolayı Sinop’a özgü bu lezzeti yemeden dönmeyin.

SİNOP GEZİ REHBERİ

Sinop’ta Erfelek Şelalesi’nden Akgöl Tabiat Parkı’na, Sinop Kalesi’nden Etnografya Müzesi’ne kadar uzanan birçok gezilecek yer bulunuyor. Hadi gelin Sinop gezi rehberimizde nereler var beraber inceleyelim…

Sinop Kalesi

Sinop Kalesi, MÖ 7. yüzyılda şehri koruması amacıyla inşa edildi. Kale Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde pek çok kez onarıldı. Günümüzde hala ayakta duran Sinop Kalesi adeta zamana meydan okuyor! 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen kale, 2.050 metre uzunluğa, 25 metre yüksekliğe, 3 metre genişliğe sahiptir.

Sinop Kalesi

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Sinop’ta bu hafta sonu nereye gidelim denilince akla gelen ilk yer her zaman Erfelek Şelalesi olur. Doğal güzelliği ve serin sularıyla yaz aylarında sıkça ziyaret edilen bir yer burası. 24 yıl önce keşfedilen bölge, iki ormanın birleştiği derin vadi içerisinden akan, irili ufaklı 28 şelaleye sahip. Erfelek Tatlıca Şelaleleri, her yıl başta yerli ve yabancı turistler olmak üzere binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Erfelek Şelalesi

Akgöl Tabiat Parkı

Akgöl sessiz, sakin ve huzur dolu doğa harikası bir yer. Akgöl Tabiat Parkı’nın etrafını saran yürüyüş yolları ve mesire alanları için her yıl yüz binlerce kişi burayı ziyaret ediliyor. Deniz seviyesinden 1200 metre yukarıda ağaçlarla çevrili yemyeşil bir alanda bulunan yayla, zengin yaban hayatı ile de dikkat çekiyor.

Tarihi Sinop Cezaevi

Birçok şiire ve şarkıya konu olan Sinop Cezaevi “Anadolu’nun Alkatrazı” olarak adlandırılıyor. Cezaevi 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrildi. Geçmişte antik döneme dayanan bu yapıda ünlü isimler de gün saydı.

Üç yanı denizle çevrili tarihi cezaevi, kalın ve yüksek kale duvarlarının içinde yer alıyor. Yapıya ev sahipliği yapan kale, arkeolojik verilere göre Hellenistik dönemde yapıldı.

Tarihi Sinop Cezaevi

İnceburun Feneri

1863 yılında inşa edilen İnceburun Feneri, Türkiye’nin en kuzey noktası… Bu fener, 12 metre yüksekliğe sahip. Her ne kadar kışın oldukça ürpertici olsa da yazın güneşin doğuşu ve batışında esnasında ortaya muhteşem manzaralar çıkıyor.

İnceburun Feneri

Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi, 18. yüzyıldan kalma en güzel konak örneklerinden biridir. Temel ve zemin katı; moloz taş, ana katları; ahşap karkas-tuğla karışımı inşa edilen yapı üç katlıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafınca restore edilen konak, günümüzde Etnografya Müzesi olarak kullanılıyor.

Etnografya Müzesi

Hamsilos Koyu

Dünyada örneğine az rastlanan coğrafi oluşumları arasında olan Hamsilos, ülkemizin tek fiyordu olma özelliğine sahip. Yemyeşil doğası ve rengarenk çiçeklerin olduğu bölgeye adeta bir nehir gibi giren Hamsilos fiyordu ortaya eşsiz görüntüler çıkarıyor. Deniz bu noktada bir nehir gibi kıvrıla kıvrıla kara parçasının içine giriyor.

Sinop Arkeoloji Müzesi

1970 yılında kurulan Sinop Arkeoloji Müzesi, 2001 yılında çeşitli restorasyon çalışmalarından geçerek yenilenmiş ve 2006 yılında tekrar ziyaretçilerine kapılarını açmış. Taş eserler, küçük buluntular ve sikke bölümü müzede öne çıkan yerler arasında.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Diyojen Heykeli

Sinop’a gitmişken görülmesi gereken yerlerden biri de Diyojen Heykeli. Şehir içinde bulunan bu heykelin yüksekliği 5.5 metredir. Bu Diyojen kim ki heykeli dikilmiş diyenler olacaktır. Hemen merakınızı giderelim Diyojen, Sinop’ta doğmuş Antik Yunan filozofudur.

Diyojen Heykeli

İnaltı Mağarası

Ayancık ilçesine 40 km uzaklıkta yer alan İnaltı Mağarası, 700 metre uzunluğa sahip. Sarkıt ve travertenlerle çevrili olan mağara, 2004 yılında ziyaretçiler açılmış.

İnaltı Mağarası
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir