Muğla’daki Beçin Antik Kenti bölge tarihine ışık tutuyor

Muğla’nın Milas ilçesinde, Beçin Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, milattan önce 6. yüzyıla kadar olan kalıntılar bulundu.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012’de alınan Menteşeoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış Beçin Antik Kenti’nde düzenli olarak kazı çalışmaları yürütülüyor.

Şimdiye kadar çok sayıda eserin çıkarıldığı çalışmalarda, ayakta kalan tarihi yapılar restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Kazı Heyeti Başkanı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Pektaş, antik kentte çalışmaların büyük bir özenle yürütüldüğünü söyledi.

Pektaş, Anadolu tarihinin kesintisiz izlenebildiği özel yerlerden olan antik kentteki arkeolojik çalışmalarda her yıl önemli verilere ulaştıklarını belirterek “Bu yılki kazı çalışmalarımız yaklaşık 1,5 ay önce başladı. 3 farklı alanda kazı çalışmalarımız devam ediyor. İç Kale’nin iç kısmındaki narlı sarnıçta, İç Kale’nin hemen dışında surların dibindeki kule kısmında ve şapelin bulunduğu alanın çevresinde kazı çalışması yapıyoruz” dedi.

Bu yılki kazı çalışmalarının, 14’ü uzman 40 kişiyle yürütüldüğünü söyleyen Pektaş, kazılardan elde edilen buluntuların değerlendirilmesi, restorasyon projelerinin hazırlanarak uygulanması için de çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Alanda önceki yıllarda yapılan çalışmada Helenistik dönemden Cumhuriyet devrine kadar kesintisiz yerleşimin sürdüğünü ortaya çıkardıklarını vurgulayan Pektaş, kentte katman katman her dönemden kesintisiz bir yapılaşmanın yer aldığını söyledi.

Muğla bölgesinin ve Milas’ın dip tarihinin Beçin’den çıkacağını dile getiren Pektaş, bu verilerin de özellikle bu yılki kazılarla gün yüzüne çıkmaya başladığını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir