Mardin’de gezilecek yerler

Kadim şehirlerden biri olan Mardin muhteşem sokaklara ve gezilecek yerlere sahip. Aynı zamanda zengin mutfak kültürü de olan kent her yıl binlerce kişiyi ağırlıyor. Herkesi hayran bırakan şehirde gezenler memnun ayrılıyor. Keşfedilecek her noktasını gezen yerli ve yabancı turistler meşhur yemekleri de mutlaka tadıyor.

Mardin kültürel zenginliğe sahip şehir. Bu sebeple gezilecek yerler açısından da bir hayli farklı alternatif sunuyor. Dara Antik Kenti, medreseler, camiler, kiliseler, manastırlar hepsi birbirinden güzel mimarilere sahip.

Dara Antik Kenti, Mardin

DARA ANTİK KENTİ

Nusaybin’de yer alan antik kent Suriye sınırına da 10 kilometre mesafede yer alıyor. Bir nehrin iki kenarındaki kalıntılardan oluşan antik kent tarih adeta ışık tutar nitelikte.

Mardin geleneksel evleri

MARDİN EVLERİ

Dünyaya bu görüntüyle ün salan Mardin evleriyle tanınmaktadır. Birbiri üzerine yığılmış gibi duran evler İtalya’da bir kentin görünümünü andırır. Ancak kullanılan malzeme ve diğer detaylarıyla burası kendine özgü bir mimariye ve görünüme sahiptir. Taşıdığı tarih de aynı şekilde kendine özgü ve önemlidir.

Kasımiye Medresesi

KASIMİYE MEDRESESİ

Mardin’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Kasımiye Medresesi. İki teras üzerine iki katlı olarak inşa edilmiş. Cami ve türbe külliye olarak nitelendirilebilir. 15. yüzyılda Akkoyunlular tarafından yapımı tamamlanan medresenin o dönemdeki hükümdarı olan Sultan Kasım’ın adını taşıdığı biliniyor.

Zinciriye Medresesi

ZİNCİRİYE MEDRESESİ

1385 yılında yapılan tarihi yer Medrese Mahallesi’nde bulunuyor. Muhteşem bir mimarisi var ve keşfetmeye değer güzide bir adres. Döneminde Mardin’de hüküm süren son Artuklu Sultanı Melik Necmeddin İsa tarafından inşa ettirilmiş.

Hatuniye Medresesi

HATUNİYE MEDRESESİ

Günümüzde cami olarak kullanılan tarihi bina 1176 ile 1184 yılları arasında inşa edilmiş. 12. yüzyıl mimari özelliklerini en iyi yansıtan yerlerden biri aynı zamanda. Medresede kullanılmış olan lahitler burayı özel yapan detaylardır. Mihrap bezemeleri Artuklu Dönemi’nin zengin taş işçiliğini gözler önüne seriyor.

Mardin Ulu Camii

MARDİN ULU CAMİİ

Şehrin simgesi olan Ulu Cami mimarisiyle görmeye değer yapılardan biri. Yaklaşık dokuz asırdır varlığını devam ettiren bir tarihi yapı olma özelliği ile de öne çıkıyor aynı zamanda. Zamanında iki minareli olarak inşa edilen tarihi yapının bir minaresi günümüze ulaşmamış.

Şeyh Çabuk Camii

ŞEYH ÇABUK CAMİİ

15. yüzyılda yapılmış olabileceği tahmin edilen caminin kesin yapılış zamanı bilinmiyor. Ana mekana kuzeybatıdaki kapalı bölümden giriş yapılıyor. Mardin’deki diğer mescit ve camiler gibi enine yayılan bir mimariye sahiptir.

Mor Behnam Kilisesi

MOR BEHNAM (KIRKLAR) KİLİSESİ

6. yüzyıla ait olan kilise muhteşem bir mimariye sahiptir. Şar Mahallesi’nde bulunur ve Mardin Süryani Kadim Ortodoks Cemaati’ne aittir. Mardin’de yaşayan Süryanilerin ruhani ve idari işleri bu kiliseden yürütülmeye başlanmıştır.

Meryemana Kilisesi

MERYEMANA KİLİSESİ

Günümüzde müze olarak kullanılan tarihi yapı ilk zamanlarda kilise olarak inşa edilmişti. Akustik bir ses düzenine sahip olan müzede ince işlenmiş ahşap işçiliği dikkat çekmektedir. 1860 yılında yapılan kilise 1988 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilmiş. 1995 yılında ise restore edilerek müze konumunda kullanılmaya başlanmış.

1 yorum
  1. Nusaybin ilçesinde bulunan dünyanın ilk üniversitesi ve Zeynel Abidin Camii mutlaka ziyaret edilmeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir