Makedonya’nın renkli ve damak çatlatan mutfağı

Türk damak tadına yakın mutfak kültürü ile Makedonya mutfağına bayılacağınıza eminiz. Makedonya’ya yolunuz düştüğünde mutlaka yemeniz gereken yemekleri sizin için yazımızda bir araya getirdik…

İklimi, coğrafyası ve kültürü nedeniyle protein ağırlıklı olan Makedonya mutfağı ve bol kepçe servis tabakları ile göz dolduruyor. Akdeniz ülkelerini, Roma’yı, Yunanistan’ı ve Osmanlı Devleti’ni topraklarında misafir etmiş olması nedeniyle Makedonya mutfağı farklı medeniyetlerin izlerini hissettirmektedir.

Ajvar

Makedonya’da deneyimleyeceğiniz ilk yemeklerden közlenmiş biber ve patlıcandan yapılan Ajvar mezesidir. Ülkede kahvaltılık olarak tüketilen Ajvar mezesinin daha baharatlı olan türü ise Pindzur’dur. Ayrıca mezeler kavanozları satılıyor. Eğer çok beğenirseniz satılan kavanozlardan satın alabilirsiniz.

Börek

Makedonya börekleriyle ünlenmiş bir gastronomi mutfağına sahiptir. İlk akla gelen de Boşnak Böreği oluyor. çeşit çeşit şekilde hazırlanıp içine eklenen ıspanak, peynir, patates gibi malzemelerle güzel bir ziyafet sofrasını taçlandıran bir tattır.

Cevapi

Makedonya’ya has kebap olarak bilinen Cevapi kebabı dana veya koyun kıymasından yapılan sade köftelerin ızgara şeklinde servis edilmesidir. Salata ve Ajvar ile servis edile köfteler, porsiyon ile değil sayı ile satılmaktadır. Saf etin tadına her ısırıkta doyacağınız bu enfes yemeği mutlaka denemelisiniz.

Makedon Çorbası

Makedon Çorbası Üsküp’te karnınızı doyurmak için girdiğiniz her restoran menüsünde rastlayacağınız geleneksel bir çorbadır. Et suyuna mevsim sebzeleri eklenerek yapılan vitamin deposu Makedon Çorbası alışık olduğunuzdan biraz daha koyu gelebilir.

Polneti Piperki

Makedonya’ya has biber dolması olarak nitelendireceğimiz  Polneti Piperki yeşil veya kırmızı biberlere bizim hazırladığımız harçlar gibi bir karışım hazırlanıp doldurularak yapılıyor. Diğer dolmalardan ayrılan kısmı ise yumurta ve ekmek kırıntısıyla bulanıp fırınlanmasıdır.  Polneti Piperki Makedonya sofralarını renklendiren en önemli lezzetlerden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir