Leylek sayısı arttı Gökova Körfezi’nde yuva kalmadı

Gökova Körfezi’nin kıyısında bulunan Ula’nın Akçapınar Mahallesi, yıllardır Mart sonu ve Nisan başında gelen leylekler için önemli bir durak olarak biliniyor. Ancak bu yıl, göç zamanları olan Mart ve Nisan aylarından çok önce, Şubat ayının ortalarında leyleklerin gelmeye başladığı görüldü.

Akçapınar Mahallesi, “Leylek Köyü” olarak da bilinir ve burada leylek yavrularının ilk uçuş denemeleri sırasında güvenlik önlemleri alındı. Ula Belediyesi ve Akçapınar Mahalle Muhtarlığı iş birliğiyle, yuvaların bulunduğu elektrik telleri yer altına alındı, böylece leyleklerin yavrularıyla güvenli bir şekilde yaşaması sağlandı. Ancak bu önlemle boşa çıkan elektrik direkleri, leylekler tarafından yuva olarak kullanılmaya başlandı.

Son yıllarda leyleklerin üreme alanlarına daha erken zamanlarda gelmeye başladığı gözlemleniyor. Bu yıl da normal zamandan önce gelmeye başlayan leyleklerin, iklim değişikliğinin etkisiyle bu davranışlarını sergilediklerini düşündürüyor.

Akçapınar Mahallesi’ndeki leylek sayısındaki artış nedeniyle mevcut yuvalar yetersiz kaldı. Mahalleye sürekli gelen leylek çiftleri yuvalarına yerleşirken, yeni gelenler ise boş direkler üstünde yuva yapmak için eşlerini beklediler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir