Türkiye’nin en mutlu şehri Isparta’da gezilecek yerler

Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı ‘Yaşam Memnuniyet Araştırması’ sonucunda, Isparta Türkiye’nin en mutlu şehri olarak kayıtlara geçti. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan şehrin, huzur verici bir atmosferi bulunuyor.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Isparta: tabiat parklarıyla, vadileriyle, tarihi yapılarıyla ve gölleriyle ziyaretçilerini görsel şölen sunuyor. Sayısız doğal zenginliği bulunan şehrin, en mutlu şehir seçilmesine şaşırmamalı.

Tarihte birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış olan Isparta, bünyesinde bulundurduğu mimari yapılarıyla da ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk yaşatıyor.

Binlerce insanın ruhunu ve bedenini dinlendirmek için geldiği şehirde, gelin hep beraber bir yolculuğa çıkalım ve bu şehri keşfedelim.

MİLLİ PARKLAR

  • Kovada Gölü Milli Parkı

Eğirdir ilçesinde bulunan Kovada Gölü Milli Parkı, 6 bin 551 hektar alanı kapsıyor. Zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olan milli park, her mevsim ziyaretçilerini ağırlıyor. Kış aylarında bembeyaz karlara bürünürken, yaz aylarında ise yemyeşil bitli örtüsüne bürünüyor.

Doğal güzelliğiyle ön plana çıkmış olan milli parkın içerisindeki gölde, 159 su kuşu yaşam sürüyor. Doğaseverlerin uğrak noktası olan park, orman ekosistemi içeriyor. Sedir, göknar, akçakesme, menengiç, defne, çitlenbik gibi birçok ağaç türüne ev sahipliği yapıyor. Böylesine doğal güzelliğe sahip olan milli parkta, birçok aktivite yapabilirsiniz. Bunlar; doğa yürüyüşüne çıkabilir, piknik yapabilir, sandalla göle açılabilir ve eşsiz manzarayı seyredebilirsiniz. Ziyaretçilerin keyifli bir zaman geçirebilmesi için de, her şey düşünülmüş diyebiliriz.

Isparta’ya 84 kilometre mesafede bulunan Kovada Gölü Milli Parkı’na, her türlü araçla da ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • Yazılı Kanyon Milli Parkı

Yazılı Kanyon Milli Parkı, Sütçüler ilçesine 20 kilometre mesafede bulunuyor. Yaklaşık 600 hektarlık alanı kapsayan park, bitki ve hayvan çeşitliliğiyle ve içerisinde bulunan kanyonuyla ziyaretçilerini cezbediyor. Muhteşem bir doğal güzelliğe sahip Yazılı Kanyon Milli Parkı’nın içindeki kanyon turkuaz rengindeki akarsuyuyla da ziyaretçilerini hayran bırakıyor.

Seyrine doyum olmayan park, geçmişte Kral Yolu’nun geçiş güzergahlarından birisi. Bu yüzden kanyonda tapınak ve kaya yazıtları da yer alıyor. Bu yüzden Yazılı Kanyon Milli Parkı tarihi bir önem de arz ediyor.

Yazılı Kanyon Milli Park’ın içinde; saçlımeşe, defne, zeytin, sandal, mersin, alıç, karaçalı ve birçok ağaç türü bulunuyor. Bitki çeşitliliğiyle ön plana çıkan park, hayvanların da yaşam alanı. Domuz, yaban keçisi, tilki, porsuk, su samuru, tavşan, sincap, kartal, kızıl akbaba, doğan, güvercin, üveyik, keklik gibi hayvanlar bu parkta barınıyor.

Yazılı Kanyon Milli Parkı’nı bireysel aracınızla veya günübirlik turlarla ziyaret edebilirsiniz. Herhangi bir toplu taşıma aracının gitmediğini söyleyebiliriz.

  • Gölcük Tabiat Parkı

İl merkezine 8 kilometre mesafede bulunan Gölcük Tabiat parkı, deniz seviyesinin bin 300 metre yüksekliğinde yer alan bir krater gölü içeriyor. Gölün etrafı ise 150-300 metre yüksekliğine sahip tepelerle çevrili.

Bu göl özellikle merkeze yakın olmasından dolayı, yöre halkı tarafından oldukça fazla ziyaret ediliyor. Ziyaretçilerin; dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılayabileceği yerler arasında bulunuyor.

Bu Tabiat harikası olan parkta da, diğer yerlerde olduğu gibi birçok bitki ve canlı yaşam sürüyor.

Buraya gelen ziyaretçilerin yaptığı birçok etkinlik bulunuyor. Olta balıkçılığı, trekking, kuş gözlemciliği, piknik ve kamp yapabiliyorlar.

Gölcük Milli Parkı’nı ziyaret etmek isterseniz, cüzi miktarda bir para ödeyeceğinizi söyleyelim. Ulaşımı ise, kendi aracınızla veya toplu taşımayla sağlayabilirsiniz.

  • Kızıldağ Milli Parkı

Şarkikaraağaç ilçesine 5 kilometre uzaklığında bulunan Kızıldağ Milli Parkı da, diğer parklar gibi bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından zengin. Milli parkta yer alan mavi sedir ağaçların bol oksijen vermesi, astım ve solunum hastalarının uğrak noktası olmasını sağlıyor.

Her mevsimde ziyaretçi akınına uğrayan milli park, konaklamak isteyenler için birçok olanak sağlıyor. Park sınırlarında bungalov evler ve otel bulunuyor. Keyifli bir doğa tatili yaşamak isteyenlerin tercih edeceği yerler arasında olan milli park, ziyaretçilerine yürüyüş parkurlarıyla da hizmet veriyor. Park içinde 3,6 ve 8 kilometre olmak üzere 3 yürüyüş parkuru yer alıyor.

Parkur güzergahına yakın mesafede bulunan Beyşehir Gölü ve Mada Adası da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

LAVANTA VADİSİ

‘Lavanta kokulu köy’ olarak adlandırılan Kuyucak’ ta bulunan Lavanta Vadisi, sıra sıra dizilmiş lavanta bahçeleriyle ziyaretçilerine parmak ısıttırıyor. Hem görüntüsüyle hem de kokusuyla dikkat çeken mor lavantalar, 5000 bin dekarlık alanı kapsıyor.

Bazı rahatsızlıklara iyi geldiği söylenilen lavantanın; sinirleri yatıştırmak, uyku bozukluklarını gidermek, kas ağrılarını hafifletmek, saç köklerini güçlendirmek ve birçok rahatsızlıklar için tedavi yöntemi olarak kullanıldığı biliniyor.

Isparta’yı güller diyarı olarak bilsek de, aynı zamanda lavantalar diyarı da.

Köyde yetiştirilen lavanta, Türkiye üretiminin yüzde 90’ını oluşturuyor. Böylesine zengin özelliklere sahip olan lavanta, Isparta’nın da göz bebeği diyebiliriz.

Lavanta Vadisi’ne gelen ziyaretçiler, mor lavantalar arasında fotoğraf çekinmeden ayrılmıyor. Lavantaların sakinleştirici kokusuyla birlikte, Lavanta Vadisi’nde gezintiye çıkmak enfes.

Eğer sizler de bu eşsiz Lavanta Vadisi’ni ziyaret etmek isterseniz; Isparta il merkezine 50 kilometre, Süleyman Demirel Havalimanı’na 25 kilometre, Antalya- İstanbul Karayolu’na 10 kilometre mesafelerden ulaşım sağlayabilirsiniz.

EĞİRDİR GÖLÜ

Türkiye’nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü, Isparta il sınırlarında bulunan Sultan ve Karakuş Dağları’nın arasında yer alıyor. Tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş olan tatlı su gölü, 50 kilometre uzunluğuna sahip. Genişliğinin 3-15 kilometre arasında değişen Eğirdir Gölü, Türkiye’nin en önemli turizm noktaları arasında bulunuyor.

Eğirdir Gölü, tertemiz plajlarıyla ve koylarıyla da ün salmış. Gölün içerisinde ise birçok balık çeşidi var. Bunların en popüler olanları; çapak, siraz, çiçek, levrek ve sudak.

Çevresi yemyeşil ormanlarla kaplı olan Eğirdir Gölü; gürültüden uzak kalmak, kafa dinlemek ve doğayla iç içe olmak isteyenlerin tercih ettiği bir yer.

Ziyaretinizde bu göle tekneyle de açılabilirsiniz. Aynı zamanda olta ve ağ balıkçılığının olduğu gölde, balık tutabilirsiniz.

Sevdiklerinizle kaliteli bir zaman geçirmek isterseniz, bu gölü ziyaret edin derim.

Eğirdir Gölü, her mevsim apayrı bir güzelliğe bürünüyor.

Mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunan Eğirdir Gölü’ne geldiğinizde, şehirde bulunan butik otellerde ve pansiyonlarda konaklama sağlayabilirsiniz.

Biz burada ne yiyebiliriz? derseniz, gölün çevresinde bulunan balık restoranlarını tercih edebilirsiniz. Eğer ben balık sevmem diyorsanız da, Isparta’ya ait yöresel yemeklerin de burada bulunduğunu söyleyebilirim.

ZİNDAN MAĞARASI

İl merkezine 65 kilometre mesafede bulunan Zindan Mağarası, Aksu ilçesine ise 2 kilometre mesafede yer alıyor. Damlataş, akmataş ve kenartaşlardan oluşan mağara, doğal oluşumuyla dikkat çeken yapılar arasında.

Mağara girişinde; siyah, beyaz ve kırmızı taştan yapılmış, Köprü Çayı Tanrısı başı bulunuyor. İki yanında yunus motifi, altta ve üstte kanatlı uçan erkek motifleri olan mozaikler de mağaranın duvarını süslüyor.

Sağlık turizm merkezleri arasında da yer alan Zindan Mağarası’nda yer altı suyu bulunuyor. Bu suyun cilt ve deri hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Aynı zamanda mağaradaki havanın da solunum hastalıklarını iyileştirdiği biliniyor.

Mağarayı ziyaret edeceksiniz, pazartesi günü hariç haftanın her günü gidebilirsiniz. Ziyaret saatleri ise, 09.00-18.00

ISPARTA’DA NE YENİR?

Ülkemizin her şehrinde meşhur lezzetlerin olduğunu biliyoruz. Isparta’nın da kendine özgü yöresel yemekleri bulunuyor. İrmik çorbası, yufka ekmeği, bakla borani, sazan dolması, tatar mantısı, dirgin gibi birbirinden çeşit yemekleri var. Her damak tadına hitap eden bu yemekleri, şehirde bulunan restoranlarda yiyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir