Kruvaziyer turizmi rekor peşinde! Rotayı Türkiye’ye çevirdiler

Türkiye’ye gemiyle gelen turist sayısı her geçen gün artıyor. Geçen yıl 993 gemi ile rekor kırılmıştı. Bu yıl da dünyanın en büyük ve lüks gemilerinin uğrak noktası Türkiye. İlk 4 ayında gelen kruvaziyer gemi ve yolcu sayısı yeni rekorlara işaret ediyor. Gemiyle gelen turistler paket turla gelen turistlerden 2-3 kat daha fazla döviz bırakıyor.

Türkiye, turizmde hem gelir hem de ziyaretçi açısından rekorunu her yıl ileri taşıyor. Geçen yıl turizm geliri bir önceki yıla göre yüzde 53 artışla 46.3 milyar dolara, turist sayısı da yüzde 34.5 artışla 51.4 milyona çıkmıştı. Turist sayısı ve turizm gelirinde 2023’te ise yine rekora odaklanan Türkiye, 60 milyon turist sayısına ulaşmayı ve 56 milyar dolar turizm geliri sağlamayı hedefliyor. Bu yıl bu hedeflere ulaşma konusunda kruvaziyer turizminin katkısı büyük olacak. Son 1 aydaki trafik de bunu doğruluyor.

Geçen yıl 12 kat artmıştı

Yaz sezonunun başlamasına sayılı günler kala kruvaziyer turizminde yoğunluk yaşanıyor. Dev gemiler pandemiden sonra özellikle 2022’den bu yana dümeni Türkiye’ye kırmış durumda. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre; 2021 yılında 78 kruvaziyer gemisiyle 45 bin 362 yolcu Türkiye’ye geldi. 2022’de ise kruvaziyer gemi sayısı 12 katına çıkarak 993’e yükseldi. Yolcu sayısı aynı dönemde 22 katına çıkarak 1 milyon 10 bini aştı. 2023 yılında kruvaziyer turizminin rekor kırması bekleniyor.

İlk 4 ayda 116 gemi geldi

Bu yılın ilk 4 ayında gelen kruvaziyer tipi yolcu gemisi sayısı 116 oldu. Bu gemilerdeki toplam yolcu sayısı ise 123 bine ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde gemi sayısı 59, toplam yolcu sayısı da 35 bin civarındaydı. Yani şimdiden gemi sayısında yaklaşık 2 katlık, yolcu sayısında ise 4 katlık bir artış dikkat çekiyor. Asıl yoğunluğun ise yılın geri kalanında yani yaz sezonunda görülmesi bekleniyor.

Kuşadası, Galataport, Bodrum başı çekiyor

2022 yılında 464 gemi ve 493 bin 834 yolcu ile en fazla kruvaziyer gemiye ev sahipliği yapan liman Kuşadası olmuştu. Bu yıl da bu destinasyonda trafiğin yoğun olması öngörülüyor. Galataport’a ise aynı dönemde 143 gemi yanaşmıştı ve 220 bin 82 kruvaziyer yolcu ağırlanmıştı. Bu yılın en çok yolculu dev gemilerinin rotasında dünya turizminin başkentlerinden olan İstanbul’da yer alması nedeniyle Galataport öne çıkıyor. 98 gemi ve 95 bin 462 kruvaziyer yolcu ile Bodrum Limanı üçüncü sırada yer alıyor. Sinop, Amasra ve Trabzon da kruvaziyer turizminde dikkat çekiyor. 2022 yılında Sinop’a 14 kruvaziyer gemisi ile toplam 7 bin 906 yolcu geldi. Amasra Limanı’na 8 gemi yanaşırken, 4 bin 905 yolcu ağırlandı. Trabzon’a da 8 gemi ile 4 bin 747 kruvaziyer turist geldi.

Anı gün 4 kruvaziyer

Aydın’ın Kuşadası ilçesine 22 Mayıs’ta dört farklı kruvaziyer gemisiyle birlikte yaklaşık 4 bin turist geldi. Malta bandıralı Azmara Onward, Celectyal Crystal, MSC Splendida ve Wind Star adlı kruvaziyer gemileri, Ege Port Kuşadası Limanı’na yanaştı. Celebritiy Beyond İstanbul’dan sonra Kuşadası’na da uğradı. Kuşadası kruvaziyer turizminde en çok gemi ve yolcu sayısını 2011’de aldı. Bu yıl 2011’e göre Kuşadası’na yüzde 40 daha fazla gemi ve turist gelmesi bekleniyor.

Alanya’ya geldi

Çoğu Amerikalı olan 641 yolcu ve 385 personel olmak üzere toplam 1026 turist Sirena adlı lüks kruvaziyer ile önceki gün Alanya Limanı’na geldi. Haziran ve temmuz gibi gemi seferlerinin artması bekleniyor.

4 bin kişilik gemi İstanbul’da

Galataport İstanbul da hareketli günler yaşıyor. Yaklaşık 4 bin yolcu kapasiteli Splendida gemisi, dünyanın dört bir yanından turistleri limana getirdi. 3 futbol sahası uzunluğunda 12 katlı apartman yüksekliğindeki Splendida, İtalyan bir şirket tarafından işletiliyor. 1200 mürettebatı bulunuyor. İki gün önce de dünyanın en lüks gemileri arasında olan 327 metre uzunluğundaki Celebrity Beyond ile 210 metre uzunluğundaki Silver Spirit Galataport’a demirlemişti. Bu gemilerde de 3 binin üzerinde yolcu vardı.

Hem gelire hem istihdama destek

Kruvaziyer yolcuları dünya genelinde kişi başı ortalama 2 bin doların üzerinde harcıyor. Bu da paket turla gelen turistlerin harcamasının 2 katından fazla. Kruvaziyer turizmi şehrin ekonomisine de önemli katkılar sunuyor, istihdamın artmasını sağlıyor. Yerel yönetimler de bu anlamda kazanç sağlamış oluyor.

Amasra’da Ruslar

Bartın’ın Amasra Limanı’na 17’nci kez yanaşan ’Astoria Grande’ isimli kruvaziyer ile 614 Rus turist daha geldi. Böylece 10 aylık süreçte kruvaziyer ile Amasra’yı ziyaret eden Rus turist sayısı 17 bin 305 oldu. Seferler artarak devam edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir