Klasik Osmanlı mimarisinin örneklerinden biri: Edirne Eski Cami

Klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Edirne Eski Cami, her biri ayrı anlam taşıyan hat yazılarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor

Yıldırım Bayezid Han’ın oğlu Emir Süleyman tarafından 1403’te yapımına başlanan ve 1414’te Çelebi Mehmet zamanında tamamlanan cami, Edirne’nin abidevi eserleri arasında yer alıyor.

Her biri sanat eseri niteliğinde olan hat yazıları, 18. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar farklı dönemlere uzanarak asırlardır ihtişamını korumaya devam ediyor

Eski Cami İmamı İsmail Şen, Bursa’daki Ulu Cami’nin kardeşi olarak nitelenen caminin yazılarıyla ön plana çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

“Camideki yazılarda 5 hattatın el sanatı vardır. Çeşitli stillerde yazılmış 50’nin üzerinde hat yazısı var. Allah’ın isimleri Esma-ü Hüsnalar, halifelerin isimleri, hadisler ve ayetlerden oluşan yazılar bulunuyor.”

Camideki yazıların anlamlı mesajlar verdiğini anlatan Şen, şunları kaydetti:

“Camimizde büyük harflerle yazılmış Allah ve Hz. Muhammed lafzı göze çarpıyor. İlgi çeken yazılardan biri de kalp şeklindeki iki ‘vav’ harfi. Ortasında da ‘Maşallahu Teala’ yazılı. Yani, ‘anne baba haklarını koruyun ve vakfedilmiş, toplum yararına sunulmuş vakıf mallarına kol kanat gerin’ manasında güzel bir yazı. Karşı duvarında da peygamber efendimizin hadisleri var. ‘Dünya ahiretin tarlasıdır’, ‘Alimler peygamberlerin varisleridir’ gibi çeşitli stillerde yazılmış yazılar bulunuyor. Camimiz bu özelliğiyle önemli bir ziyaretçi çekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir