Kilim diyarı Uşak’ta gezilecek yerler

Uşak, geçmişten günümüze kadar birçok medeniye ev sahipliği yapmış şehirler arasında yer alıyor. Tarihi kalıntılarıyla, mekanlarıyla ve doğal güzellikleriyle görenleri cezbeden Uşak, adeta tarih kokuyor.

Birçok ilçesinde eski zamanlara ait yapı ve kalıntıların olduğu Uşak, dokumacılık alanında en gelişmiş şehirlerden bir tanesi olarak biliniyor. Hatta Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde Uşak’ın kilimleri hakkında bilgilerde yer alıyor.

Tarihi zenginliğiyle ön palana çıkan şehri ziyaret ettiğinizde görebileceğiz birçok mekan bulunuyor. Haydi gelin hep beraber Uşak’ı keşfedelim.

HALI VE KİLİM MÜZESİ

Osmanlı Dönemi’nde halıcılık merkezi olarak bilinen Uşak, halılarıyla yurt dışına kendini ispatlamıştı. Birçok Avrupa ülkesine ihraç edilen halılar, günümüzde hala Avrupa’daki müzelerde sergileniyor. Avrupa’daki seçkin aileler, ünlü ressamlar dahi Uşak halısını evlerinde yerde, masada ve duvarlarında kullanmış.

Uşak’ın merkezinde bulunan Halı ve Kilim Müzesi de tarihte adını duyurmuş halıların sergilendiği yerler arasında yer alıyor. Yaklaşık 600 yıllık tarihi halı ve kilimlerin sergilendiği müzeye her yıl yerli ve yabancı turist ziyarette bulunuyor. Hayranlık uyandıran motifleri olan kilimler, turistler tarafından beğeniyle karşılanıyor.

Uşak’ın geleneksel bir evi müze olarak kullanılıyor. İki katlı ahşap yapı da dikkat çekiyor. Müzede halıların ve kilimlerin dışında çeşitli tablolarda yer alıyor. Uşak’a ait geleneksel halıları merak ediyorsanız Halı ve Kilim Müzesi’ni gezebilirsiniz.

ULUBEY KANYONU TABİAT PARKI

Ulubey ilçe sınırları arasında yer alan Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı’nın önemini biliyor musunuz? Biz size söyleyelim. Ulubey Kanyonu dünyanın en büyük ikinci kanyonu olarak tarihe geçmiştir. Bu görkemli kanyonu görünce bayılacaksınız.

77 kilometre uzunluğuyla, 170-500 metre arasında değişen genişliğiyle bu kanyon göz dolduruyor. Ulubey Kanyonun Tabiat Parkı’na inşa edilen cam teras, kanyonu yemyeşil bitki örtüsünü görebileceğiz ve hayran kalacağınız şekilde konumlandırılmış. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği kanyon görenleri cezbediyor.

Her yıl binlerce kişiyi ağırlayan Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı, Uşak deyince akıllara gelen mekanlar arasında bulunuyor. Uşak’a gidip, bu kanyonu görmezseniz pişman olursunuz.

BLAUNDOS ANTİK KENTİ

Ulubey ilçe sınırları içerisinde yer alan Blaundos Antik Kenti, 1 derece sit alanı olarak koruma altına alınmış yerler arasında yer alıyor. Antik kent Büyük İskender’in seferinden sonra Makedonya’dan gelenler tarafında inşa edildiği biliniyor.

Büyük İskender’den sonra yine birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kentin içerisinde; kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunuyor.

Günümüze sadece bazı kalıntıları gelmeyi başarmış. Kalan kalıntılar ise geçmişten bize kalan en büyük miraslar arasında yer alıyor.

CLANDRAS KÖPRÜSÜ

Clandras Köprüsü, Karahallı ilçesinde bulunuyor. Frigyalılar döneminde yapılan bu tarihi köprü ise günümüze kadar ayakta kalmış. Uzunluğu 24 metre, genişliği ise 17 metre olan bu yapıt, hemen yakınında bulunan Pepuza Antik Kenti’ne Banaz Çayı’ndan su taşımak için yaklaşık 2 bin 500 yıl önce yaptırılmış.

Köprünün iki ucu dağ kayalarının üzerine oturtulmuş. Taşların üzerinde ise işlemeler yer alıyor ve Helenistik Dönem mimarisini yansıtıyor. Ziyaretçilerin fotoğraf çekilmek için sıraya girecekleri bu yapıya da gitmenizi öneririz.

TAŞYARAN VADİSİ TABİAT PARKI

Şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklığında olan Taşyaran Vadisi; su, rüzgar ve tektonik hareketler sonucu meydana gelmiş. Vadiyi kaplayan ve zeminden başlayarak farklı renklerdeki kayalar, adeta bir renk cümbüşü oluşturuyor. Bir ressamın paletini andıran görüntü görenleri mest ediyor.

Taşyaran Vadisine özgü bitki örtüsü ve jeolojik oluşumlar ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı’nda piknik alanları da bulunuyor. Orada yaşayan yerli halk hafta sonlarını burada doğa içinde piknik yapmakla geçiriyor. Tabiat parkının içerisinde bir de seyir terası bulunuyor. Bu seyir terasında vadiye karşı bir kahve içmek sizce de iyi olmaz mıydı?

Gözlem kulesinin, kamelyaların olduğu vadi de yürüyüş yapacağınız bir parkurda bulunuyor. Taşyaran Vadisi’ ne inmek içinse taş merdivenleri kullanabilirsiniz.

Bu doğal oluşum, yaklaşık 2 bin 500 metre uzunluğa sahip bir yürüyüş alanını barındırıyor. Doğaseverler için trekking merkezi olan Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı, ziyaretçilerine her zaman kapılarını açıyor.

PEPUZA ANTİK KENTİ

Uşak’ta bulunan bir diğer antik kent ise Pepuza Antik Kenti’dir. Hristiyanlığın kayıp mezhebi montanizmin ortaya çıktığı merkez olduğu biliniyor.

Yazılı kaynaklarda ise kent bir Bizans manastıra sahip. Bu manastır üç kattan ve altmıştan fazla odadan oluşuyor. Pepuza Antik Kenti’nin içinde yemekhane, mutfak, şapel, haç şekilli Bizans grafiti ve Bizans çömlekleri bulunmuş ve koruma altına alınmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir