Trabzon’un Maçka ilçesinde Karadağ’ın eteklerinde, Altındere Vadisi Milli Parkı içinde yer alan ve kayalara oyularak inşa edilen tarihi Sümela Manastırı, Ramazan Bayramı tatilinde ziyaretçi akınına uğradı.
300 metre yükseklikteki etkileyici konumuyla dikkat çeken eşsiz yapı, 9 günlük bayram süresince tam 13 bin 826 kişiyi ağırladı.

Yenilenen yüzüyle turistlerin ilk durağı
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan manastır, tamamlanan restorasyon ve kaya ıslahı çalışmalarıyla birlikte yeniden ziyaretçilere açılan odaları sayesinde Trabzon’a gelen kültür ve doğa tutkunlarının ilk uğradığı haline geldi.

Doğa içinde tarihe yolculuk
Ziyaretçiler, Altındere Vadisi’ne ulaştıktan sonra minibüslerle başlayan manastır yolculuğunu, baharın tüm renklerini taşıyan ormanların içinden geçen yürüyüş parkuruyla tamamlıyor. Yürüyüşün ardından, ziyaretçileri tarihi atmosferiyle Sümela Manastırı karşılıyor.

Aya Varvara Kilisesi de ilgi gördü
Yol üzerinde yer alan Aya Varvara Kilisesi de manastır rotasının bir parçası olarak ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. Fotoğraf tutkunlarının da uğrak noktası olan güzergah, doğa gezisi ve foto safari gibi farklı aktiviteleri bir arada sunuyor.

İlkbaharın büyüsüyle Sümela Manastırı
Altındere Vadisi’ndeki işletmecilerden Murat Yıldırım, sezon başlamamasına rağmen Sümela Manastırı’na yoğun ilgi olduğunu söyledi.

Yıldırım, turizm sezonunun da aynı şekilde geçmesini beklediklerini belirterek, “Ziyaretçilerimizin Sümela’nın dış görünüşü, doğal yapısı, manzarası ve tabiatı çok hoşlarına gidiyor. Böyle manzaralı bir yer yok. Cami Boğazı Yaylası, Çakırgöl ve yukarıda daha güzel yaylalarımız var. Herkesin buraları görmesini isteriz.” diye konuştu.

Yaklaşık 13 yıldır tur rehberliği yapan Oğuzhan Emre Kandemir de Ürgüp, Göreme ve Kayseri’den gelenlere Karadeniz’in güzelliklerini göstermeye çalıştığını ifade etti.

Kandemir, ziyaretçilerin Sümela Manastırı’nı çok beğendiklerini belirterek, “Son 3 yıldır manastırda yapılan düzenlemeler, çalışmalarla beraber özel araçların yukarıya çıkmaması, ring araçlarıyla taşıma işinin görülmesi hem turlarda bize zaman kazandırdı hem de gelen misafirlerin rahat bir şekilde Sümela Manastırı’nı ve çevreyi görmesine imkan sağladı.” diye konuştu.

İnsanların Sümela Manastırı ve çevresindeki manzaradan çok etkilendiklerini dile getiren Kandemir, “Doğadan çok etkileniyorlar. Karadeniz’i görmeyen misafirleri muhakkak Karadeniz’e bekliyoruz.” dedi.
