Kayak yapan adam

Kayak nasıl yapılır? Detaylı anlatım

Yaz aylarının tadı nasıl deniz-kum-güneş ile çıkarıyorsa kışın tadı da tabii ki karla çıkar! Kışı keyifli keyifli geçirmek istiyorsanız en eğlenceli seçenek şüphesiz kayak yapmak. Sizin de düşünceniz bu yöndeyse ve ilk defa kayak yapacaksanız doğru adrestesiniz…

Kayak severler olarak aslında çok şanslıyız. Çünkü ülkemizde bu konuda oldukça fazla seçecek var. Uludağ’dan Erciyes’e, Palandöken’den Kartalkaya’ya birbirinden güzel pistlere sahip kayak merkezlerimiz var.

Tabii bu kayak merkezlerine gitmeden önce kayak yapmayı öğrenmeniz gerekiyor. Hadi gelin ilk kayak tecrübesinde bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken noktaları inceleyelim…

Kayak Nasıl Yapılır
Kayak Nasıl Yapılır

PANİĞE GEREK YOK, ÇOK KOLAY!

İlk kez kayak yapacak olanlar pist alanına çıktığında ister istemez biraz heyecanlanıyor ve panik yapıyor. Fakat endişelenmenize hiç gerek yok. Zaten düz bir alanda önce ekipmanları tanıyacaksınız, hangi ekipman ne işe yapıyor, hangi durumda ne yapmanız gerekiyor öğreneceksiniz. Daha sonra hafif eğimli bir alanda ufak ufak alıştırmalar yapacaksınız. Yani paniklemenizi gerektirecek bir durum söz konusu değil. Fakat iyi bir uzmandan kısa bir eğitim almanız şart. Kayak merkezindeki eğitmenler, kayak hakkında gerekli bilgileri, dikkat etmeniz gereken püf noktaları size detaylı bir şekilde anlatıyor.

Kayak

HANGİ EKİPMANLARA İHTİYACIM VAR?

İlk kez kayak yapacaksanız aklınızda muhtemelen “kayak için gerekli malzemeler nelerdir?” sorusu var. Hemen merakınızı giderelim; kar montu, kar pantolonu, kar gözlüğü, kayak ayakkabısı, bere, eldiven ve kayak takımı kayak yapmak için gereken başlıca malzemeler. Fakat ilk etapta bunların birçoğunu almanıza gerek yok. Çünkü ihtiyaç duyacağınız pek çok malzemeyi gideceğiniz kayak merkezinden kiralayabilirsiniz. Ne zaman ki bu alanda profesyonelleşirsiniz, işte o zaman bu ekipmanları alabilirsiniz.

Kayak yapan adam

HADİ BAŞLAYALIM: KAYAK NASIL YAPILIR?

Kayak ayakkabısını kayağa geçirmeden önce ayakkabınızı kilit bölümlerine sürterek iyice temizleyin ve tabanı kardan komple arındırın. Bu arada kayağın uzun bölümü ayağınızın önüne, kısa bölümü ise ayağınızın arkasına bakmalı.

◾ Ayakkabıyı kayağa bağlarken ilk olarak ön bağlamayı (parmak ucunuza daha yakın olan kısım) takmalı daha sonra ise topuk kısmını bastırıp kayağı kilitlemelisiniz.

◾ Kayağın yapısı gereği gövdeniz arkaya doğru çekilebilir. Bu durumu engellemek için ise bacaklarınız normal açıklıktayken dizlerinizi bükmelisiniz.

◾ Kayakta en önemli nokta dengede durmak. Bunu sağlamak ise ayaklara eşit ağırlığı vermekten geçiyor. Aksi takdirde sağa ya da sola yüklenme olabilir.

◾ Kayak yaparken yeri geldiği zaman yürümeniz de gerekecek. Bu nedenle ayaklarınızı yere saplayarak yan yan yürümeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.

◾ Bu saydıklarımıza ek olarak, kaymaya başladığınızda kollarınızı arkada tutmanız daha kolay denge sağlamanıza yardımcı olacaktır.

TÜRKİYE’NİN EN İYİ KAYAK MERKEZLERİ

‘Peki kayak yapılacak yerler neresi’ diye soracak olursanız, bu konuda birçok seçeneğe sahipsiniz. Kışın kayak severlerin tercih edebileceği onlarca kayak merkezi var.

Ülkemizde büyüklü küçüklü 41 tane kayak merkezi bulunuyor. Biz de sizler için Türkiye’deki en iyi kayak merkezlerini araştırdık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir