Kastamonu’nun köy okulu müze oldu

Kastamonu’da 10 senedir kullanılmayan ve 75 yıllık bir tarihe sahip olan köy okulunun belirli bir kısmı müze oldu. 1948 yılında inşa edilen köy okulunun kapatılma nedeni öğrenci sayısının yetersizliğiydi.

Müzede sergilenenler arasında; köy okulunda kullanılan kıyafetler, ev gereçleri, radyolar ve tarım aletleri bulunuyor. Geçmişimize ait unsurların sergilendiği Köy Okulu Müzesi’ne giriş ücretsiz.

75 yıllık bir tarihe sahip olan köy okulunun müze olmasındaki öncelikli amaç, geçmişi unutturmamak ve kültür aktarımını sağlamak.

Müzede köy hayatının anlatıldığını ifade eden Geçim, “Okulumuz eski bir bina, elimizden geldiği onarımlarını yaptık. Ardından böyle bir şey yapacağımızı duyurduğumuzda herkes elinden geldiğince bir şeyler getirmeye başladı. Köyde kullanılan her türlü tarım aracından ev aletlerine, her çeşit araç gereci bulundurmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar 150’ye yakın parça toparladık. Halen daha sözümüz geçenlerden bazı malzemeleri isteyerek toparlamaya çalışıyoruz.” dedi.

Taşköprü Yerel Eylem Grubu Dernek Müdürü Selçuk Oğuz da bölgede turizm rotası çalışması yaparken müzeyi gördüklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Bu bölgede kırsal turizm ağırlıklı olarak rota çalışması yaparken burayı tesadüfen fark ettik. Bizim çok dikkatimizi çekti. Oluşturmak istediğimiz doğa ve kültür rotasına burayı da ekleyebiliriz, düşüncesindeyiz. Yerel eylem grubu olarak buraya destek vermeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki yılın planlamasına burayı da ekleyip müzenin iyileştirilmesine katkıda bulunmak istiyoruz.” 

Kastamonu Köy Okulu Müzesi ile gelecek nesillerin geçmiş hakkında bilgi sahibi olmaları ve muhakemede bulunabilmeleri hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir