Kastamonu meşhur yemekleri

Kastamonu’da ne yenir? Meşhur yemekleri

Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kastamonu, bu çeşitliliği yemek kültüründe de barındırıyor. Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden olan şehirde Karadeniz yemeklerinden Hitit esintilerine kadar izler görülüyor.

Ağırlıklı olarak et ve hamur işinin tüketildiği Kastamonu’da mantarın da onlarca türünü görebilirsiniz. Kastamonu ormanlarından toplanan mantarlarla yapılan yemekler ve hamur işlerinin tadını başka hiçbir yerde bulamayacaksınız.

Kanlıca Mantarı

Son yıllarda sağlıklı yaşamın anahtarlarından biri olarak görülen siyez buğdayının Türkiye’de en çok yetiştiği yer olan Kastamonu’da siyez buğdayından yapılan pilav ve hamur işlerini de yemenden dönmemelisiniz.
İşte Kastamonu’da yemeniz gereken meşhur yemekleri…

Etli Ekmek

Kastamonu etli ekmeği

Etli ekmek denince akla ilk olarak Konya etli ekmeği gelse de Kastamonu’nun da meşhur yemekleri arasında bulunuyor. Konya etli ekmeğinden farklı olarak gözleme şeklinde yapılan Kastamonu etli ekmeği, lezzetiyle de bambaşka bir tad sunuyor.

Kuyu Kebabı

Kuyu Kebabı

Kastamonu’nun favori lezzetleri arasında yer alan Kuyu Kebabı, şehre gelen turistler tarafından en çok tercih edilen lezzet. Kuzu eti ile yapılan kebabun yapım aşaması ise oldukça meşakkatli ve sabır gerektiriyor. Kuzu, 1 buçuk metre derinliğindeki kuyuda ateş üzerinden yaklaşık 2 saat piştikten sonra servis ediliyor.

Banduma

Hamur ve hindi etinin karışımından ortaya çıkan banduma, Kastamonu’nun en sevilen lezzetlerinden.

Özellikle kış mevsiminde tercih edilen banduma, yufkanın hindi suyuna batırıldıktan sonra üzerine hindi eti ve ceviz koyulmasıyla servis ediliyor.

Ekşili Pilav

Siyez buğdayının Türkiye’de en çok yetiştiği yer olan Kastamonu’da siyez buğdayı yemeden dönmek olmaz. İçine çeşitli sebzelerinde eklenerek yapıldığı siyez bulgurundan ekşili pilav, adeta şifa deposu.

Pastırma

Pastırma denilince akıllara ilk Kayseri gelir fakat Kastamonu pastırması, yapısı ve lezzetiyle Kayseri pastırmasından ayrılıyor. Isıl işlem görmeden daha ince dilimler halinde kesilen pastırma daha yumuşak ve daha yoğun baharat içeriyor. Bu eşsiz lezzet Kastamonu’nun coğrafı işaretli ürünleri arasında bulunuyor.

Kastamonu Pastırması

Patates Paçası

Haşlanan patateslerden yapılan patates paçası, yoğurt ve terayağlı sos ile servis ediliyor. Patatesin farklı bir yönünü göreceğiniz patates paçasına bayılacaksınız.

Patates Paçası

Çekme Helva

Kastamonu denilince ilk akla gelen meşhur çekme helva, ağızda dağılmasıyla enfes bir lezzet oluşturuyor. Yapım aşamasını da izleyebileceğiniz helvayı Kastamonu’dan dönerken bol bol almayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir