Karun’dan sonra en değerli 2. hazine burada: Yeni Samsun Müzesi açılıyor!

Samsun Müzesi’nde Osmanlı altın sikkeleri ve Anadolu’da saptanan en büyük boyutlu kafatası ameliyatı izleri gibi önemli eserler sergileniyor. Müze, resmi açılış için gün sayıyor.

Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Müzesi'nin zengin tarih ve kültür hazinelerini vurgulayarak, müzenin Samsun'un ve Karadeniz'in arkeolojik potansiyelini keşfetmeye katkı sağlayacağını belirtti. Vali Tavlı, müzenin içindeki eserlerin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekeceğini ifade ederek, Samsun Müzesi'nin yakın zamanda ziyarete açılacağını müjdeledi. Müzenin en dikkat çekici eserleri arasında Amisos Hazinesi ve 5 bin yıllık beyin ameliyatı izleri bulunan kafatasları yer alıyor. Amisos Hazinesi, Türkiye'deki en değerli hazinelerden biri olarak nitelendiriliyor.

Müzede yerini alan Amisos Hazinesi, Samsun’da 28 Kasım 1995 tarihinde bir inşaat kazısı sırasında bulundu. Amisos Tepesi adını alan yerde bulunan, Pontus Krallığı hanedan üyelerine ait olduğu belirlenen ve 64 parçadan oluşan hazine, Samsun Müzesi’nde yerini aldı. ‘Karun Hazinesi’nden sonra Türkiye’de bulunan en değerli hazine’ olarak nitelendirilen Amisos Hazinesi cam, madeni, pişmiş toprak, mermer ve altın olmak üzere beş kategoriye ayrılıyor. Altın eserlerin geçmişi MÖ 1. yüzyıla, diğer eserlerin geçmişi ise MÖ 4. yüzyıla dek uzandığı ifade ediliyor.

Amisos Mozaiği, 1958’de Antik Amisos Kenti’nde (bugünkü işitme engelliler okulu) hafriyat çalışmaları sırasında bulundu. Müze teşhirinin orta alanında özel hazırlanmış mekana yerleştirilerek sergilenen Amisos Mozaiği, 56 m2’lik taban ölçüsüne sahip.

Anadolu’da en büyük boyutlu kafatası ameliyatı

Karadeniz Bölgesi’nin en eski ve en uzun süreli sistemli kazısı olan İkiztepe Höyüğü’nde Erken Tunç Çağı mezarlarındaki kazılarda ele geçen, hatta Anadolu’da saptanan en büyük boyutlu iyileşmiş kafatası deliği dikkat çekiyor. Yetişkin bir erkek bireyi temsil eden kafataslarındaki ameliyat deliğinde zamanla daralma olduğu ve bireyin operasyon sonrası bir süre daha yaşamına devam ettiği tespit edildi.
Müzede ayrıca 1. Abdulhamit, Kanuni Sultan Süleyman ve 1. Mahmut dönemlerine ait Osmanlı altın sikkeleri yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir