Karabük’te 1400 yıllık kumbara bulundu: İşte içinden çıkanlar!

Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın liderliğindeki ekip, önemli keşiflere imza attı. Sürdürülen kazılarda, testi içinde yaklaşık 1400 yıllık 10 sikke gün yüzüne çıkarıldı.

Antik kent, geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanıldı. Karadeniz'in Zeugması olarak anılan Hadrianopolis, kiliselerin tabanındaki mozaiklerle ün kazanmış bir arkeolojik zenginliğe sahip.

Çelikbaş, 2023 yılında gerçekleştirdikleri kazı çalışmalarında, "sondaj-3" adı verilen yapı içindeki testide 1400 yıllık 10 sikkeye rastladıklarını açıkladı. Bu sikkeler, yapıya ait tür ve tarih konusunda aydınlatıcı bilgiler de sunuyor. Kazılar sırasında ortaya çıkan diğer yapılar arasında iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, kemerli ve kubbeli bir yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa ve diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları da bulundu.

“Sondaj-3” yapısının fonksiyonu henüz tam olarak belirlenemese de, buluntuların mutfak kalıntılarına işaret ettiğini belirten Çelikbaş, bu yapının en son kullanım evresinin 7. yüzyıla dayandığını ifade etti. Yapının çeşitli eklemelerle uzun yıllar boyunca kullanıldığını tahmin ettiklerini söyleyen Çelikbaş, bazı bölümlerin sonradan eklenmiş ve yapı üzerinde çeşitli tamirat izleri olduğunu vurguladı.

Sikkelerin, yapı içindeki küçük bir testinin içinden çıkmasını, o dönemde ailenin ya da evin hanımefendisi tarafından kumbara gibi kullanıldığını düşündüklerini belirten Çelikbaş, bu keşfin antik döneme ait günlük yaşam pratiklerine dair önemli bir arkeolojik belge olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir