Bursa inanç ve kültür turizminin merkezi oldu

Osmanlı’nın ilk başkenti olarak tarihî zenginliklere ev sahipliği yapan Bursa’da, geçen yıl 2,5 milyonu aşkın turist, Osmanlı Devleti’nin ilk altı padişahının türbelerini ve Büyükşehir Belediyesine ait müzeleri ziyaret etti.

Tophane Parkı’ndaki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinden, Hüdavendigar Türbesi’ne, Yıldırım Türbesi’nden Yeşil Türbe’ye kadar birçok kültürel mekan ilgi gördü. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesine ait müzeler de önemli turistik destinasyonlar arasında yer aldı.

2023'te padişah külliyeleri, türbeler ve müzeleri yabancı ziyaretçi sayısında önemli bir artış yaşayarak 472 bin 134'ü yabancı 2 milyon 587 bin 857 kişi tarafından gezildi.
Bursa'nın UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Cumalıkızık, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, külliyeler ve padişah türbeleri, 2 milyon 3 bin 362 kişi tarafından ziyaret edildi. Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri en çok ilgi görenler arasında yer alırken, müzeler arasında ise Bursa Kent Müzesi en çok ziyaret edilen tarihî mekan oldu. Ayrıca, Karagöz Müzesi, özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken önemli bir nokta olarak öne çıktı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Goncagül Meriç, müzelerin ve türbelerin 2023'te büyük bir ziyaretçi kitlesi çektiğini belirtirken, kültür turizmine önemli bir katkı sağladıklarını vurguladı. Özellikle açılışını gerçekleştirdikleri Bursa Mevlevihanesi ve Müzesi'nin büyük bir projeleri olduğunu ve bu mekanın büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Müzelerin toplumların hafızası olduğunu belirten Meriç, kültür ve inanç turizmine verdikleri katkıyı önemsediklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir