Kalecik Kalesi tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor

Ankara’da bulunan ve 2 bin 300 yıllık bir geçmişe sahip olan Kalecik Kalesi yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olmaya devam ediyor.

Hem savunma yapabilmek hem de yaşam alanı olması için Galatlar tarafından yapılan kale, büyüleyici ambiyansıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

Aynı amaçlarla inşa edilen ve birbirine mimari açıdan çok benzeyen Gaziantep, Harlech ve Kalecik Kalesi “Üç kız kardeş” olarak nitelendiriliyor. Bu üç kale içerisinde Kalecik Kalesi, en küçük olmasına rağmen en yaşlı olması özelliğiyle öne çıkıyor.

Kalecik Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde görev alan tarihçi İbrahim Bülbül, “Ankara’nın Kalecik ilçesinin sembolü ve ilçeye ismini veren Kalecik Kalesi Galatlar ya da diğer bir isimle Keltler (MÖ 280-274) döneminde inşa edilmiştir. Roma Döneminde bir teşekkür oluşturuluyor ve garnizon kalesine dönüştürülüyor. Rivayet odur ki Bizans tekfurlarından (Vali) birisi kızına çeyiz hediyesi olarak hazırlamış. Ama kale aslında garnizon kalesidir. İç Anadolu’da milattan önce 278 yılında inşa edilmiş, bu kadar eski ve bu nitelikte bir kale bulmak çok zordur belki de İç Anadolu’da başka bir örneği yoktur. Kalecik Kalesi, Gaziantep Kalesi ve Galler’de ki Harlech Kalesi’ne görünüş olarak çok benzer. Bu bağlamda da bu üç kale için ‘Üç kız kardeş’ derler. Kalecik Kalesi diğerlerinden boyut olarak daha ufaktır ama en yaşlısıdır. Üç kız kardeşin en küçük ama en yaşlı üyesidir” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir