İstanbul’un gizli kaçış rotası: Polonezköy

Türkiye sınırları içinde bir Polonya köyü olarak bilinen Polonezköy, İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunuyor. Köyün eski adı ‘Adampol’ olan Polonezköy, 1830 Polonya ayaklanmasından sonra sürgünde yaşayan Prens Adam Czartoryski tarafından 1842 yılında kurulmuştur. Polonezköy’de bugün bile hala Polonya kültürünün yaşatıldığı biliniyor. Hafta sonu kaçamağı yapmak için en fazla tercih edilen yerlerden olan Polonezköy, gezilecek yerler açısından da oldukça fazla alternatife sahip. Polonezköy’ün Haziran ayında başlayan sıcacık atmosferi yaz boyu devam ediyor.

Polonezköy Tabiat Parkı Beykoz İstanbul - İstanbul'da Yapılacak Şeyler

Geçmişi Türkiye’de Polonyalıların yaşadığı 1842 yılına kadar uzanan köy, 1842 yılında Polonya devletinin, komşuları Avusturya, Rusya ve Prusya tarafından bölünerek işgal edilmesinin ardından, Polonya’nın parçalanmasını kabul etmeyen Osmanlı İmparatorluğu tarafından desteklenmiştir.

Ünlü yazar Michal Czarkowski 1841 yılında İstanbul’a gelerek Polonya temsilciliğini kurmuştur. Bir süre sonra Müslüman olan Czarkowski, Mehmet Sadık Paşa ismini almıştır.

Sultan Abdülmecit, 1853-1856 yılları arasında gerçekleştirilen Kırım Savaşı’nda, Mehmet Sadık Paşa’nın da içlerinde bulunduğu yaklaşık 8 bin kişiyle savaşa giren Polonyalılara, günümüzde Polonezköy olarak bilinen topraklarda yerleşim izni verilmiştir.

Bunun sonucunda Michal Czarkowski yani Mehmet Sadık Paşa günümüzdeki Polonezköy topraklarını süresiz olarak kiralar ve buraya Polonyalı sığınmacılar, göçmenler ve asker aileleri yerleştirilir.

Polonezköy Nasıl Gidilir?

Polonezköy Tabiat Parkı - Vikipedi

Polonezköy, İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı bir semttir. İstanbul’dan Polonezköy’e ulaşmak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

Polonezköy’e Özel Araçla Nasıl Gidilir?

Polonezköy'de Gezilecek Yerler

İstanbul’da yaşıyorsanız, Polonezköy’e en kolay ve hızlı ulaşım yöntemi özel araçla gitmektir. D-100 Karayolu’nu kullanarak Beykoz sapağından ayrılıp, Beykoz-Polonezköy Yolu’nu takip ederek Polonezköy’e ulaşabilirsiniz.

Polonezköy’e Toplu Taşımayla Nasıl Gidilir?

Polonezköy Tabiat Parkı

İstanbul’da toplu taşıma kullanarak da Polonezköy’e gidebilirsiniz. İlk olarak, Kadıköy’den Beykoz’a giden otobüs ya da dolmuşlara binebilirsiniz. Beykoz’a ulaştıktan sonra ise Polonezköy minibüslerini kullanarak semte ulaşabilirsiniz. Polonezköy minibüsleri genellikle Beykoz İskelesi’nden kalkmaktadır.

Polonezköy’e Taksiyle Nasıl Gidilir?

Polonezköy Hakkında (Genel Bilgiler, Tarihi, Aktiviteler)

İstanbul’da bulunduğunuz bir noktadan taksi çağırarak Polonezköy’e ulaşabilirsiniz. Taksi ile direkt olarak semte gidebilirsiniz, ancak bu seçenek diğerlerine göre daha maliyetli olabilir.
Yukarıda belirtilen seçeneklerden uygun olanını tercih ederek, Polonezköy’e ulaşabilirsiniz.

Polonezköy’de Gezilecek Yerler

Hafta Sonu Molası: Polonezköy Gezilecek Yerler Rehberi - HIS Blog

Doğanın yeşilini korumayı başardığı, insanın ihtiyaç duyduğu saygıyı gördüğü, İstanbul’un arka bahçesi de denebilecek yerlerden biri olan Polonezköy’e geldiğinizde İstanbul’un kalabalığından, gürültüsünden ve stresinden bir anda kurtulacaksınız. Çamlar ve ağaçlarla çevrili sokaklardan geçiyorsunuz.

Polonezköy Tabiat Parkı

Polonezköy Country Club , İstanbul | Setur

İstanbul’un kalabalığından ve gürültüsünden kaçmak isteyenler için popüler bir hafta sonu rotası olan Polonezköy Parkı, 1999 yılında tabiat parkı ilan edildi. İstanbul’un en büyük tabiat parkı olarak kabul edilen Polonezköy Tabiat Parkı 3000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.

Park oldukça güzel olmasının yanı sıra bitki ve hayvan yaşamı açısından oldukça zengindir. Sincaplar, kızıl geyikler, zürafalar, çakallar, gelincikler, güvercinler, şahinler, şahinler ve daha pek çok şey var. Ayrıca ağaç türleri arasında kızılçam, yaprak döken çam, Avrupa ladin, Macar meşesi, sapsız meşe, ıhlamur, alıç gibi pek çok çeşit bulunmaktadır. Genellikle hafta sonları kalabalık olan tabiat parklarında yapılabilecek güzel aktiviteler arasında bisiklet, piknik, doğa yürüyüşü, kamp ve kahvaltı sayılabilir. Burada organik ürünlerle hazırlanmış bir kahvaltı ile hafta sonunuzu daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Adres: Polonez, 34986 Beykoz/İstanbul

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir