İspanya, İtalya ve Yunanistan’da ziyaretçiden çok turizm geliri artıyor!

Ülkelerde yayılan aşırı ziyaretçi trafiğine yönelik protesto eylemleri, ülkelere gelen yerli ve yabancı turist sayısını etkilemeye başladı. Başta İspanya olmak üzere İtalya ve Yunanistan’da da ziyaretçi sayısından önce turizm gelirinin artırılması yönünde gelişmeler var.

Gelir ziyaretçiden daha hızlı artıyor

İspanya’da iki yıldır uygulanıp sonuç alınan ziyaretçiden çok turizm gelirini artıran ülkelere İtalya ve Yunanistan’da katıldı. Tarihi ve doğal güzellikleriyle hayranlık uyandıran bu ülkelerde de turizm geliri ziyaretçi sayısından daha hızlı artıyor.

İspanya’ya 2024 yılı Ocak-Mart döneminde gelen ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5 artarak 16,1 milyona ulaşırken aynı dönemde turizm geliri yüzde 27,6 artarak 21,94 milyar Avro oldu.

Benzer biçimde İtalya’ya bu yılın ilk çeyreğinde gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 8 dolayında artarak 10 milyon bandına yaklaşırken bu dönemde turizm geliri ziyaretçinin neredeyse üç kat daha yüksek oranda, yüzde 20 arttı. İtalya 2023’te ilk üç ayda turizmden 6,9 milyar Avro gelir elde etmişken bu yıl aynı dönemde elde edilen gelir 8,5 milyar oldu.

Yunanistan’da da yılın ilk üç aylık döneminde kruvaziyer yolcuları hariç ziyaretçi sayısı yüzde 24,5 artışla 2 milyon 332,5 bin olurken, Ocak – Mart döneminde yüzde 28,2 artışla 942,0 milyon Avro olarak gerçekleşti.

Ancak bu dönemde Türkiye’de diğer ülkelere kıyasla farklı bir tablo yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bu yılın ilk çeyreğinde (Ocak-Mart) Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 10,1 artarak 9 milyon 10 bin 90 kişi oldu. Turizm geliri ise ziyaretçinin yarısı kadar yüzde 5,4 artarak 8.7 milyar dolara yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir