İftar sofralarının şifa deposu: Meyan şerbeti

Fırat Nehri kıyılarında yetişen meyan bitkisinin kökünden elde edilen meyan şerbeti, iftar sofralarının gözdesi haline geldi.

Gaziantep, Türkiye’nin ilk gastronomi şehri olarak, ramazan sofralarında birbirinden lezzetli yemekler sunarken, meyan şerbeti serinletici ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliğiyle tercih ediliyor.

Bu nedenle, 11 ayın sultanı olan ramazanda da popülerliğini koruyor. Şerbet, poşet veya şişelerde satılıyor ve üretim noktalarında büyük ilgi görüyor. Gaziantep’in ara sokaklarında dolaşan seyyar satıcılar ve şerbetçi dükkanları, uygun fiyatıyla her bütçeye hitap ediyor.

Yaklaşık yarım yüzyıldır şerbet işiyle uğraşan Mehmet Yılmaz, meyan şerbetinin ramazanın vazgeçilmez içeceği olduğunu belirtiyor.

Yapılışı hakkında bilgi veren Yılmaz, meyan kökünü tarçın, karabiber ve biraz su ile yoğurduktan sonra, su ile karıştırılarak poşetlere doldurulduğunu söylüyor. Günlük 300 litre meyan şerbeti üretiyorlar ve bir poşetini 25 liradan satıyorlar.

Vatandaşlardan Eyüp Yüksel ise şerbetin vazgeçilmez bir içecek olduğunu ve iftar sofralarının olmazsa olmazı olduğunu dile getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir