Hoca Üveys Hanı tarihte zaman yolculuğuna çıkarıyor

Afyonkarahisar’da yer alan ve 17. yüzyıldan günümüze ulaşmayı başaran Hoca Üveys Hanı ziyaretçilerini tarihte zaman yolculuğuna çıkarıyor

17. yüzyıl ortalarında Kadı Abdullah Efendi tarafından iki katlı olarak yaptırılan Taşhan’da, yöresel Afyonkarahisar ürünleri, el sanatları, kozmetik ve teşbihçi gibi 44 esnaf hizmet veriyor.

“Taşhan restorasyonla tekrar özüne döndü”

Afyonkarahisar’da 2007 yılında aslına uygun olarak restore edilen ve tekrardan açılan tarihi Taşhan, bir dönem medrese ve cephanelik olarak kullanıldıktan sonra şimdilerde çarşı olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

“Burası medrese ve cephanelik oluyor”

Taşhan’da kozmetik ürünler satan esnaflardan Hasan Aktürk, “Eskiden Afyonkarahisar’ın alışveriş merkezi tarihi Bedesten Çarşısı’ymış. Bedesten’e gelen tüccarlar burada dinlenirlermiş. Burası yaklaşık 180 yıl han olarak çalıştıktan sonra medreseye döndürülmüş. Medreseye döndürüldükten sonra öyle hizmet vermiş ve kapılarının alçak olmasının nedeni de o yüzdendir. İçeri girenler başlarını eğerek girsinler, saygılarını göstersinler diye alçak yapılmıştır. Buradaki hocalar ve öğrenciler savaşlara katılıyorlar ve daha sonra burası cephanelik oluyor” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir