Güneydoğu’nun Doğa Harikası: Hakkari

STAJYER: E. ERVA ERDAL

Güneydoğu’nun doğa harikası, İsviçre Alplerinin Türkiye’deki benzeriyle doğaseverlerin yeni gözde rotası Hakkari yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. Urartu, Pers, Arap, Selçuklu ve Osmanlı gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan ve tarihinin yaklaşık 1700 yıl öncesine dayandığı düşünülen, yeşiliyle, sarısıyla dikkat çeken, ülkemizin Hakkâri’si için kısa bir rehber hazırladık.
Hakkâri’yi gezmek için en iyi zamanın Haziran ve Ekim ayları olacağını belirtip yazımıza geçiyoruz. İyi okumalar.

HAKKÂRİ KİLİM MÜZESİ

Kent merkezindeki birçok noktadan yürüyerek dahi kolaylıkla ulaşabileceğiniz müze, 2008 yılında Hakkâri’nin ilk ve tek müzesi olarak açılmıştır.

El dokumacılığı kültürünün unutulmaması için açılan müzede 3 farklı atölye bulunmakta ve bu atölyelerde çalışan kadınların dokuduğu kilimler, şehir dışına satılmakta. Eğer isterseniz, vitrinde sergilenen el emeği göz nuru kilimlerden satın alabilirsiniz.

MEYDAN MEDRESESİ

3 asırdan fazla zamandır ayakta olan medresenin mimari yapısı oldukça dikkat çekmekte. Hakkâri’nin en eski yapılarından olan Meydan Medresesi, kullanıldığı dönemde adeta bir eğitim yuvası olduğu biliniyor. İçerisinde mescit olarak kullanılan bir odayla birlikte 14 odası bulunan bu yapıda Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri öğretilmiş.

HAKKÂRİ KALEDİBİ BULUNTULARI/ HAKKÂRİ STELLERİ

Van Müzesi’nde sergilenen eserler, Kaledibi’nde yapılan bir inşaatın kazısı sırasında bulunmuştur. Hakkâri’nin tarihine ışık tutan, insan figürü işlenmiş 13 mezar taşının boyutu 80 santimetreden 330 santimetreye kadar ulaşmakta.

Yüzyıllar önce bu bölgede yaşayan insanların kabartma ve kazıma tekniği ile insan, hayvan ve savaş aletleri gibi unsurlar yaparak tarihte iz bıraktığını söyleyebiliriz.

ZAP VADİSİ

Aylarca karlar altında gizlenen zirvelerin aksine hemen hemen her mevsimde Akdeniz iklimini andıran mikro iklimi sayesinde mükemmel bir bitki örtüsü gözler önüne seren ve şehrin en popüler noktaları arasında boy gösteren Zap Vadisi, yerli ve yabancı her ziyaretçinin hayran kaldığı bir yer.

Vadide iklim tipi sayesinde, üzüm, dut, cennet hurması, ceviz, erik ve nar gibi pek çok meyve yetişiyor. Doğa Sporları Festivali ve Foto Safari döneminde ziyaret ederseniz, dağ tırmanışı, paintball, yamaç paraşütü gibi çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz.

CENNET CEHHENEM VADİSİ

Cennetten bir köşeyi andıran bölge, Hakkâri’ye 45 kilometre uzaklıkta. İçerisinde aynı adı taşıyan Cennet Cehennem Deresi ile birlikte doğaseverlerin odak merkezi halinde.

Kendisine hayran bırakan çiçekler ile süslenmiş vadide, kamp, dağ sporları, kaya tırmanışları, doğa yürüyüşleri gibi etkinlikler düzenlenirken diğer yandan da gizli kalan güzellikleri keşfedebilirsiniz.

MERGAN VADİSİ

İl sınırında bulunan ve isterseniz tur, isterseniz kendi arabanızda ulaşabileceğiniz Mergan Vadisi, yeşilin her tonu ve buz gibi suyuyla yaz aylarının bunaltıcı havasından kaçabileceğiniz nadide yerlerden.

Yerel halkın hayvancılık yapmak için kullandığı vadide, oldukça estetik fotoğraflar çekebilir, yürüyüş yaparak doğa ananın eşsizliğine kendinizi bırakabilirsiniz.

SAT DAĞI/ SAMDİ

Yüksekova ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan Sat Dağı, en yüksek tepesi olan Samdi ile dikkat çekiyor. Temmuz ve Ağustos aylarında, Sat Dağı’nda bulunan eski buzulların çatlaklarının arasından kar kurtlarını yakından inceleyebilirsiniz.

SİNEBER ŞELALESİ

Doğa tutkunları kadar fotoğraf meraklılarının da ilgisini çeken, Kaval köyü sınırlarındaki el değmemiş şelale, doğası, kanyonu, doğal güzellikleri ve bitki örtüsüyle herkesin görmesi gereken bir yer. Bölgede sağlanan huzur ortamıyla birlikte dağcılık, yamaç paraşütü, dağ bisiklet turları, doğa yürüyüş turları, rafting ve diğer su sporlarını yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir