Göbeklitepe’de ziyaretçi yoğunluğu: 2 milyonu aşkın turist!

“Tarihin sıfır noktası” olarak adlandırılan Göbeklitepe Ören Yeri, açıldığı günden itibaren 2 milyon 551 bin 535 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı

Tüm dünyanın dikkatini üzerine çekti

Şanlıurfa’da yer alan ören yerine yerli ve yabancı turistlerin ilgisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’u “Göbeklitepe yılı” ilan etmesiyle arttı.

2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi

Güneydoğu Anadolu’nun en önemli gezi rotası konumuna gelen bölgede, Neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar bulundu.

Güneydoğu Anadolu’nun en önemli gezi rotası konumunda

Kazılarda aynı zamanda, dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler de ortaya çıkarıldı.

Göbeklitepe Alan Başkanı ve Şanlıurfa Müzesi Müdürü Celal Uludağ, ören yerinin dünya ve Türkiye arkeolojisi için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Buraya gelen insanlar alandaki bu yapıları gördükleri zaman, özellikle steller üzerindeki insan figürlerini, hayvan figürlerini gördükleri zaman gerçekten hayretle karşılıyorlar. Çünkü Göbeklitepe Ören Yeri, dünyanın anıtsal mimari anlamında en eskisi ve en özeli aslında. İnsanlar bunu merak ederek Göbeklitepe’yi ziyaret ediyor. Bu ziyaretlerin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Göbeklitepe gerçekten de dünya tarihini değiştiren önemli noktalardan, önemli merkezlerden biri.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir