Gelibolu Yarımadası’ndaki müzelerde Çanakkale Savaşları’nın 109 yıllık mirası yaşatılıyor

Çanakkale’de göğüs göğüse çarpışarak canlarını feda eden Mehmetçikler ile İtilaf Devletleri askerlerinin savaş eserleri ve ekipmanları, Gelibolu Yarımadası’ndaki müzelerde gelecek nesillere aktarılıyor.

Gelibolu Yarımadası, 109 yıl önce binlerce vatan evladının şehit düştüğü topraklar olarak, savaşın izlerini taşıyan birçok tarihi esere ev sahipliği yapıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı bünyesinde, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Bigalı Atatürk Evi ve Müzesi, Mehmetçik Feneri-Gelibolu Tarihi Su Altı Parkı, Kilitbahir Kale Müzesi, Namazgah Tabyası Müzesi, 1915 Siper ve Çanakkale 1915 Hilal-i Ahmer Hastanesi Canlandırma Alanı gibi önemli noktalar bulunuyor.

Bu mekanlarda, Mehmetçik ve işgal güçlerine bağlı askerlerin kişisel eşyaları yanı sıra silahlar, mermiler, kılıçlar, bombalar ve kukriler gibi savaş malzemeleri sergileniyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, savaşa ait objeleri müzelerde ziyaretçilere sunduklarını belirtti ve şunları ekledi:

“Mehmetçik, bu topraklarda kullanılan malzemelerle Çanakkale’yi geçilmez kıldı. Düşmana karşı koyarken iman dolu göğsümüzle mücadele ettik. Şimdi bu malzemeleri ziyaretçilere sunarak savaşın ve Türk askerinin kahramanlığını daha iyi anlatıyoruz.”

Kaşdemir ayrıca, “Sahip Çıkalım” adlı kampanya ile savaşa ait malzemelerin toplanmasını ve müzelerde sergilenmesini teşvik ettiklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir