Gaziantep’te fıstığın tarihine yolculuk yapılıyor

Gaziantep’te inşa edilen Fıstık Müzesi’nde Antep fıstığına dair her şey sergileniyor. 

Dünyanın ilk ve tek fıstık müzesi olan ve yaşayan müze ödülünü alan Fıstık Müzesi’nde Antep fıstığının tarihi, yetiştirilme aşaması ve sofralara geliş süreci ziyaretçilere anlatılıyor.  

Müzeyi ziyaret eden vatandaşlar, fıstığın tohumdan sofralara kadar uzanan gelişim süreci hakkında bilgileri edinirken, aşılanması toplanması ve kırılmasına kadar olan tüm süreçleri gerçeği aratmayan balmumu heykeller ile yerinde yaşıyor.

Aynı zamanda ziyaretçiler, müzenin bulunduğu alandaki gerçek fıstık ağaçlarını ziyaret ederek fıstığı dalında görme fırsatını yakalıyor.

“5 yılda 180 bin ziyaretçi aldık”

Fıstık müzesinin ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördüğünü belirten Fıstık Müzesi Birim Sorumlusu Mustafa Kaplan, “Fıstık Müzesi, 2018 yılında açıldı. Yaklaşık 5 yıllık süreçte 180 bin ziyaretçi aldık. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisi gayet güzel” dedi.

“Antep fıstığının Türkiye ve dünyaya tanıtımını yapıyoruz”

Müzenin kurulmasındaki en büyük nedenin Antep fıstığının Türkiye ve dünyaya tanıtımını yapmak olduğunu belirten Kaplan, “Şu anda içinde bulunduğumuz müze tarihi kentler birliği tarafından yaşayan müze ödülü alan dünyadaki ilk ve tek fıstık müzesidir. Burada Antep fıstığının Türkiye ve dünyaya tanıtımını yapmaya çalışıyoruz. Gelen ziyaretçilerimize Antep fıstığının yetiştirilmesinden kullanım alanına kadar her şeyi açıklamalı bir şekilde anlatıyoruz. Dünya genelinde 17 çeşit Antep fıstığı yetiştirilirken şehrimizde de 10 çeşit yetiştiriliyor ve müzemizde 10 çeşidini sergiliyoruz.“ ifadelerini kullandı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir