Gastronomi Kongresi için geldiler Kastamonu’nun manzaralarına hayran kaldılar

Kastamonu’da düzenlenen 7. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi düzenlendi. Kongre kapsamında Kastamonu’ya gelen 150’den fazla davetli, kongre sonrasında şehrin doğal güzelliklerini görme imkanı buldu. Azdavay, Daday ve Pınarbaşı ilçelerinde kanyon, şelale ve at çiftliklerini gezen davetliler, gördükleri manzara karşısında büyülendi.

7’nci Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirildi. 3 gün süren kongrede, gastronomi alanındaki son gelişmeler, araştırmalar ve inovasyonlar akademisyenlerce masaya yatırılarak iş birlikleri ve projeler için zemin oluşturuldu.
Kongreye 40 üniversiteden 150’den fazla davetli katıldı. Kongrenin ardından misafirlere, şehir gezisi yaptırıldı. Kastamonu Üniversitesi tarafından Azdavay, Daday ve Pınarbaşı ilçelerinde bulunan kanyon, şelale ve at çiftliği ziyaret edildi.

Pınarbaşı ilçesinde kayalara çivilerle monte edilen 3 kilometrelik ahşap platformdan geçilebilen Horma Kanyonu ile 10 metreden dökülen Ilıca Şelalesi’ni ziyaret eden davetliler, daha sonra Azdavay ilçesinde bulunan Atlı Turizm Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyarette at çiftliğinde hoşça vakit geçiren davetliler, ayrıca Azdavay Cam Terası’nı da ziyaret ederek 450 metre yükseklikten cam terasta Çatak Kanyonu’nun manzarasını izledi.

Ayrıca davetliler, Kastamonu’da il merkezi ile diğer ilçelerinde tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini gezerek bilgiler aldı.
Geziye Kayser Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa da katıldı.

Aslen Kastamonu’nun Daday ilçesine nüfusuna kayıtlı olan Kayseri Üniversitesi Rektörü Karamustafa, Azdavay ve Kastamonu turizmi açısından büyük öneme sahip böyle nitelikli ve ürün çeşitliliğine sahip bir tesisi oluşturmasından dolayı Azdavay Belediyesi’ni tebrik etti. At biniciliği, gastronomi ve tabiat turizm açısından önemli gördüğü Atlı Turizm Merkezi’nin bölge turizm açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Karamustafa, aynı zamanda kanyon ve şelalenin de bölge turizmine büyük katkı sunduğunu ifade etti. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen’e de bu tesisleri kongre çerçevesinde ziyaret etme fırsatı verdikleri için teşekkür etti.

Geziye rehberlik yapan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, “7. Uluslararası Gastronomi Kongresi, Ankara Hacı Bayram Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi arasında Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinliğin ilk iki gününde Türkiye’nin farklı coğrafyalarından gelen akademisyenlerin, bilim insanlarının konuşmaları ve sunumlarıyla ve akademik çalışmalarıyla gerçekleşti. Ardından kongrenin son gününde Kastamonu’ya gelen katılımcılara Kastamonu’nun tabiat harikası değerleri ile doğal güzelliklerini göstermek için doğaya yürüyüşe çıkardık. Buralarda belirlediğimiz rotaları Azdavay ve Pınarbaşı ilçeleri oldu. Misafirlerimize Horma Kanyonu, Ilıca Şelalesi’ne götürdük. Orada bölgenin otantik yerel kültürünü, doğa kültürünü ve yöresel yemeklerini tattırma imkanı bulduk. Ardından Azdavay’a geldik. Azdavay’da Çatak Kanyonu’nu gezdirdik. Çatak Kanyonu’ndaki Cam Terası’nı ziyaret ettikten sonra Atlı Turizm Merkezi’ne geçtik. Atlı Turizm Merkezi’nde de harika yemekleri tattık. Misafirlerimiz, atlı terapi merkezi olduğu için doğayı gezdiler, atlara bindiler. Yöresel yemeklerden de tattırdıktan sonra misafirlerimizi memleketlerine geri uğurladık” dedi.

Horma Kanyonu’nun doğal güzellikleri ve jeopolitik yapısıyla içerisinde birçok özellik barındırdığını söyleyen Haberal, “Mağara bulunuyor, bitki çeşitliliği var. Suyu apayrı bir güzel. Kanyon çıkışında bizleri Ilıca Şelalesi karşılıyor. Şelalenin içerisine kadar misafirlerimiz girerek su ile biraz vakit geçirdiler. Güzergah üzerinde bulunan tıbbi aromatik olan bitkileri inceledi ve bunların fotoğraflarını çektiler. Bu bitki türlerinden bir tanesi de şimşir ağacıydı. Şimşir ağaçları, bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Birçok flora çeşitliliğini barındırıyor. Bizler de misafirlerimize bölgeyi anlatmaya çalıştık. Kayaların üzerine çivilerle monte edilmiş platform üzerinden yaklaşık 3,5 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirdik. Ardından Azdavay Atlı Turizm Merkezi’ne geçtik. Gelen katılımcılarımız son derece memnun ayrıldılar. Katılımlarından ötürü herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu

Geziye Kayser Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ile Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve diğer şehirlerden gelen çok sayıda akademisyen katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir