Fas Zerhun

Fas’ın ilk İslami başkenti Zerhun

Fas’ta hüküm süren ilk İslam hanedanı İdrisilerin başkenti Zerhun, kültürel yapıları ve ihtişamlı tarihiyle adeta unutulmayı reddediyor. Fas’ın kuzeyinde Fes-Meknes arasında yer alan şehir, adını ülke tarihinde iz bırakan İdrisilerin kurucu lideri Mevlay İdris Zerhun’dan alıyor.

Mevlay İdris tarafından bir dağın eteğinde iki tepeye kurulan şehrin yakınlarında Volubilis antik kentinin kalıntıları bulunuyor. Mevlay İdris’in mezarı da Zerhun’un merkezinde yer alıyor.
Şehrin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Mirası Listesi’ne girmesi ve önemli turizm duraklarından biri olması hedefleniyor.

Zerhun’un kuruluşu

Zerhun’un tarihi üzerine araştırmalar yapan Abdulhak el-Behl, geçmişten bugüne şehrin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şehrin kurucusu, ehlibeyit soyundan gelen Mevlay İdris’in Mekke yakınlarında 786 yılında meydana gelen Fah Savaşı’ndan sonra Mağrip’e göç ettiğini aktaran Behl, burada dönemin en büyük Amazig (Berberi) kabilesi Evrebe’nin lideri Abdülhamid el-Evrebe tarafından sıcak bir şekilde karşılandığını söyledi.

Zerhun şehri

İdris’in orduyu birleştirmek için Evrebe kabilesinin liderinin kızı “Lalla Kenza” ile evlendiğini kaydeden Behl, “Fas’ta modern devlet anlayışıyla kurulan ilk Arap İslam devletinin arkasında Mevlay İdris vardı ve ordunun başına geçerek tüm gücünü bu bölgede İslam dinine hizmet etmeye adadı.” dedi.

“Şehrin itibarını geri kazanmasını istiyoruz”

Behl, 2. Mevlay İdris tarafından Fes kentinin kurulmasıyla Zerhun’un etkinliğinin Fes’e kaydığını söyledi. Bununla birlikte bugün Zerhun’un tarihi önemini koruduğunu belirten Behl, Fas’ta kraliyet ailesinin mensubu olduğu Alevi Hanedanlığı’nın bir geleneği olarak kral olan kişinin öncelikle Zerhun kentine gelerek Mevlay İdris’in kabrini ziyaret ettiğini aktardı.

Kral 6. Muhammed’in de tahta çıkmasının ardından İdris’in kabrini ziyaret ettiğini hatırlatan Behl, “Bu tarihi şehrin itibarını geri kazanmasını ve onu manevi turizm için bir başkent haline dönüştürmeyi istiyoruz.” dedi.

Faslı araştırmacı, yılda yaklaşık 200 bin turistin ziyaret ettiği Volubilis antik kentine yakınlığının Zerhun’un bir turizm noktasına dönüşmesine olanak sağladığını belirtti. Behl, Volubilis gibi Fas’ın ilk İslami başkenti Zerhun’un da dünya mirası listesine alınması için UNESCO’ya çağrıda bulundu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir