Farklı dönemlerin mimari özellikleri bir arada: Cuma Camii

İran’ın Yezd şehrindeki Cuma Camii; çinileri, yüksek minareleri ve yarı silindirik tavanına nakşedilen Esma’ül Hüsna ile farklı dönemlerin mimari özelliklerini günümüze taşıyor.

İlk hali 12’inci yüzyılda Selçuklular döneminde inşa edilen ve belirgin şeklini 14’üncü yüzyılda İlhanlılar döneminde alan cami, mavi ve sarı çinileriyle çölün ortasında yer alan Yezd kentinin sembol yapılarından biri.

Tavana Esma’ül Hüsna yazılmış

Eyvandan, dairesel ana kubbenin bulunduğu alana giderken dikkat çeken yarı silindir kubbe, ilk bakışta sırlanmış çinilerle süslenmiş izlenimi veriyor.

Caminin minaresi iki sarmal merdivene sahip

Cuma Camii minarelerinden biri tek merdivenli, diğer minare ise birbirini görmeyecek biçimde sarmal olarak tasarlanmış iki ayrı merdivene sahip. Aynı anda minareden inen bir kişi ile minareye çıkan bir kişi birbirini görmeden farklı yönlerde ilerleyebiliyor.

İran’ın en yüksek minareleri

Mavi, sarı ve yeşil çinilerle kaplanmış minareler 48 metre yükseklikleri ile İran’ın en yüksek minareleri unvanını elinde bulunduruyor. Selçuklular, İlhanlılar ve Muzafferiler dönemi yapısal öğeleri ile Safeviler ve Kaçarlar döneminin restorasyon izleri camiye zengin bir estetik güzellik katıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir