En çok ziyaret edilen ibadet adresi: Eyüp Sultan Camii ve Türbesi

İstanbul’da gezilecek en güzel ibadet noktalarından biri de Eyüp Sultan Camii oluyor. Camide ibadet ederek Eyüp Sultan’ın Türbesi’ni ziyaret etmek isteyen binlerce kişi her yıl Eyüp Sultan Camii’ye geliyor. Çevresinde de Eyüp Sultan’a yakın olmak için defnedilmeyi vasiyetleyen çok önemli insanların kabirleri bulunuyor. Eyüp Sultan Türbesi ve Camii yüzyıllardır varlığını sürdüren tarihi eser değerinde muhteşem bir gezi adresi.

Tarihte baktığımızda Eyüp Sultan Hazretleri hep Hz. Muhammed (S.A.V)’e yakın olan bir isim olmuş. Kostantiniyye’yi fethetme mahsarına erişmek isterken hayatı surların dibinde son bulmuş. Yine Efendimiz’in söylemi olduğu rivayet edilen “Sur dibinde ashabımdan bir zat yatacak. Kim kabrine gitse, duâ etse, duâsı red olunmayacak’’ hadisi üzerine Eyüp Sultan Hazretleri “Beni düşman diyarı içinde elinizden geldiği kadar ileriye götürüp defnedin. Çünkü Resûlullah’tan işittim ki Konstantiniyye surunun dibine salih bir kimse defnolunacaktır, umarım o kişi ben olurum’’ der.

Böylece surlara en yakın konuma kadar götürülerek defnedilir. Defnedildiği yer ise yüzyıllar sonra İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in akıl hocası olan Akşemsettin Hazretleri tarafından bulunur. Şimdilerde türbesi de tam bu noktada bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet buraya cami yaptırmış ve türbesini de avlu içine almış. Zamanla yapılan düzenlemelerle beraber türbe bölümü dışarı alınmış ve şimdiki görünümüne kavuşmuş.

Osmanlı padişahları da kılıç kuşanma törenlerini bu caminin yanındaki tarihi yolda yapmış. Tarihte her zaman çok önemli bir merkez konumunda bulunmuştur. Günümüzde ise binlerce insanın mübarek günlerde ziyaret ettiği bir ibadet merkezi Eyüp Sultan Camii ve türbesi.

Tarihte birçok kez tamirat görmüş aynı zamanda da minareleri birçok kez yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerle beraber günümüzdeki görünümüne kavuşmuş. Muhteşem mimarisi ve huzur veren atmosferi ile görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir